Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?
Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

Strese bağlı egzama nasıl geçer, sorusu egzama problemiyle baş etmeye çalışan ve sorunun stres kaynaklı olduğunu öğrenen hastaların merak ettiklerindendir. Pek çok nedene bağlı olabilen egzamaya, stres gibi faktörlerin de neden olabildiği bilinmektedir.

Strese bağlı egzama nasıl geçer? Öncelikle stres kaynağının tespiti ve mümkünse ortadan kaldırılması gereklidir. Aksi takdirde sağlanan iyileşmeler geçici olabilir, çünkü egzama tekrar etme olasılığı yüksek bir rahatsızlıktır. Bunun dışında egzamanın cildin hangi bölgesinde ortaya çıktığına ve semptomlarına bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Strese Bağlı Egzama Belirtileri

Cilt, insan vücudundaki en geniş organdır ve tüm iç ve dış faktörlerden hızlıca etkilenmektedir. Tüm fiziksel ve psikolojik sorunlara dair belirtiler arasında cilt hastalık ve problemleri de görülebilmektedir. Stres egzaması ya da nörodermatit olarak bilinen cilt rahatsızlığı da bunlardan biridir.

Strese bağlı egzama, vücudun hemen her bölgesinde görülebilir. Toplumda oldukça yaygın olan sorunun obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde ve kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Stres egzaması belirtileri, diğer egzama türlerinde görülenlerle oldukça benzerdir. Bunlar;

  • Ciltte ve saç diplerinde ağrı,
  • Saç derisinde kaşıntı, kepeklenme ve saç dökülmesi,
  • Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve buna bağlı oluşan yaralar,
  • İleri vakalarda sulu yaralar, kabarcıklar ve akıntılı, enfeksiyonlu lezyonlar.
Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

Stresten egzama gelişimi, tüm cilt yüzeyinde ve genital bölgelerde belirti vermektedir. Bu nedenle kişinin fiziksel sağlığı, cinsel yaşamı ve psikolojisi olumsuz yönde etkilenir. Halihazırda ruhsal durumu stabil olmayan kişi, bu etkiler nedeniyle kendini daha kötü hissedebilir ve sorunlar da bu doğrultuda ilerleyebilir. Bu nedenle strese bağlı egzama tedavisi ihmal edilmemelidir.

Strese Bağlı Egzamaya Ne İyi Gelir?

Strese bağlı egzama nasıl geçer, sorusunu yanıtlamadan önce hastalığın pek çok farklı nedenle ortaya çıkabildiği bilinmelidir. Genetik yatkınlıklar ve yaşam tarzı gibi pek çok etken egzama oluşumuna neden olabilir. Bu seçenekler elendikten sonra egzama psikolojik nedenleri açısından incelenmelidir.

Strese başlı egzama tedavisinde;

  • Nemlendiriciler,
  • Kapsaisin kremleri,
  • Soğuk kompres uygulaması,
  • Antihistaminik ve kortikosteroid ilaç ve kremler,
  • Kriyoterapi ya da ışık tedavisi gibi medikal işlemler kullanılabilmektedir.
Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

Bu yöntemlerin dışında, kişinin egzamaya neden olan sorun için psikolojik tedavi görmesi, tedavilerin sonuç vermesi ve devamlı bir iyileşme sağlanması için önemlidir.

Stres kaynaklı egzama, kaşınma ve deri bütünlüğünün bozulması nedeniyle ikincil hastalıklara da yol açabilmektedir. Sürekli kaşınan bölgeler, mantar, bakteri ve virüslere karşı savunmasız kalabilmektedir. Bu hastalıklar gözlendiğinde, hastaya ve ikincil soruna uygun başka tedaviler uygulanmalıdır.

Strese bağlı egzama kaç ay sürer? Bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak evde uygulanacak bazı yaşam tarzı değişiklikleri, tedaviyi hızlandırabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Düzenli ve dengeli beslenme (içinde katkı maddeleri vs. bulunan, endüstriyel yiyecekler semptomları kötüleştirebilmektedir),
  • Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkların azaltılması, mümkünse tamamen bırakılması,
  • Yeterli ve düzenli bir uyku için günün planlaması,
  • Kullanılan bakım ve temizlik ürünlerinin doğala en yakın, cilde zarar vermeyen içeriklere sahip olması,
  • Kıyafetlerin çok sıkı, terletebilecek ya da tahrişe yol açabilecek özelliklerde olmaması.

Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurduğunuzda, tüm egzama şikayetleriniz bir uzman dermatolog eşliğinde tedavi edilebilecektir. Egzama ve diğer cilt sorunlarınızla ilgili ayrıntı bilgi için bize ulaşabilir, tanı ve tedavi için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?
Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.