Siğil Tedavisi

Siğil Tedavisi için birçok yöntem tercih edilebilmektedir. Tedavi öncesinde cilt sorununu ve yaratabileceği problemleri en doğru şekilde tespit etmek gerekmektedir. Öncelikli olarak gelin “Siğil Nedir?”, “Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?” gibi soruları cevaplandıralım.  Siğil mukoza ve cilt üzerinde meydana gelen iyi huylu lezyonlardır. HPV adı verilen bir virüs türünden meydana gelen lezyonlar birçok alt tipe sahiptir.

Siğil tedavisi uzun süren ve sabır gerektiren bir süreçtir. Siğiller tedavi esnasında yok edilebilir fakat yeniden tekrarlama olasılığına da sahiptir.

Siğil Nedir?

Siğil HPV adındaki insan papilloma virüslerinin sebep olduğu bir enfeksiyon türüdür. Siğiller bulaşıcı lezyonlardır. Kişiden kişiye temas yoluyla, havuz-sauna gibi ortak kullanım alanları ya da ortak kullanılan eşyalarla bulaşabilir. İnsan vücuduna yerleşip, uzun bir kuluçka dönemi (ortalama 1-6 ay) geçirdikten sonra vücudun herhangi bir yerinde çoğunlukla ten renginde, sert bir kabarıklık şeklinde ortaya çıkarlar.

Siğiller estetik açıdan kişiyi olumsuz etkileyerek mutsuz etmektedir. İyi huylu lezyonların tedavi ilaçla mümkün değildir. Bundan kaynaklı olarak iyi huylu lezyonların tedavi sürecinde Elektrokoter, Kriyoterapi ve Radyofrekans tedavi yöntemleri kullanılır.

100’den fazla alt tipi bulunan HPV virüsünün bazı alt tipleri vücudun belirli bölgelerine özgüdür. Ancak bu yakın temas yoluyla bulaşan siğillerde geçerli değildir. Cilt dışında mukozal bölgelerde de oluşabilen siğil genellikle cilde tutulması ile sınırlıdır.  Kısaca HPV virüsünün oluşturduğu lezyon ve alt tiplerini şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Yaygın siğil oluşumuyla ilişkili HPV alt tipleri, başta HPV 2 ve HPV 4 olmak üzere alt tip 1, 3, 27, 29 ve 57’de de görünebilir. Bu tipteki siğilin en yaygın nedeni HPV tip 4’tür.
  • Düz siğiller HPV tip 3, 10 ve 28’den kaynaklanır.
  • Ayak ve el siğillerine genellikle HPV tip 1 enfeksiyonu neden olur. Bu tipe ek olarak HPV tipleri 2, 3, 4, 27 ve 57 de el ve ayaklarda siğillere sebep olur.

Siğil Neden Çıkar?

HPV adı verilen insan papilloma virüsü, siğillerin ana nedenidir. Bu HPV virüsünün 100’den fazla türü vardır. İnsan papilloma virüsü veya HPV, derinin üst katmanlarındaki hücreleri istila ederek hücre çoğalmasına ve keratin rejenerasyonuna neden olur. Siğiller, esas olarak bir kişinin ten rengine göre oluşmaktadır.

Derideki kabarık yapılar siğillerin en belirgin belirtilerinden biridir. Bu şişlikler çeşitli boyutlarda, cilt tonlarında ve kahverengi tonlarda olabilir. Ayak tabanlarındaki siğiller basınçla şişmezler aksine nasır şeklinde ağrılıdırlar. Sertleşme şeklinde ortaya çıkabilirler.

Siğiller genellikle ten renginde, sert, pürüzlü ve deride direkt göze çarpabilir. Koyu (kahverengi, grimsi-siyah), basık ve yumuşak türleri de vardır. Ayak tabanlarındaki siğiller çoğunlukla ten rengine sahip, basık ve sıklıkla nasır sanılır. Bu tür siğiller içe doğru itilir ve ayak tabanında ağrıya neden olabilir.

Bağışıklık sisteminin zayıflığı, cinsel temas, ortak kullanılan alanlar, cildin sıklıkla tıraş edilen bölgeleri gibi sebeplerden kaynaklı siğil oluşmaktadır. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, stres, kötü beslenme, diyet, kansızlık benzeri nedenlerle vücudun direncinin zayıf düşmesi siğil oluşumunu hızlandırır.

Instagram’dan Takip Edin!

drmeleknagehansanic

Doktor Takvimi

Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç

Google Business

drmeleknagehansanic

Siğil Çeşitleri

Morfolojik olarak, enfeksiyona sebep olan virüsün türüne ve virüsün bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı siğil türleri ortaya çıkmıştır. Siğil gibi görünen ancak farklı bir kökene sahip olan bazı cilt lezyonları da vardır. Aşağıda en önemli siğil türlerinin açıklamaları bulunmaktadır.

VERRUCA PLANTARİS (AYAK TABANI SİĞİLLERİ)

Ayak tabanında görülen siğil türüdür. Verruca plantaris, oldukça ağrılı geçen bir siğil çeşididir. Genellikle yüzme havuzları, hamamlar, spor salonları gibi halka açık yerlerde çıplak ayakla yürümekle bulaşır. Ayak tabanlarındaki çatlaklar siğillerin gelişimini teşvik edebilir.

GENİTAL BÖLGE SİĞİLLERİ

Genital siğiller yumuşak lezyonlar olmalarına rağmen ağrı ve kaşıntı gibi rahatsız edici rahatsızlıklara neden olabilirler. Bu tür cinsel yolla bulaşan siğiller, kanser riski düşük olan HPV türleri ile ortaya çıkar.

SEBOREİK SİĞİLLER

Seboreik siğiller gerçek siğil değildir. Neden ortaya çıktığına dair net bir bilgi yoktur. Çoğunlukla yüz, göğüs, sırt, eller, kollar ve bacaklarda bulunabilir.

GÖBEKLİ SİĞİLLER (MOLLUSCA CONTAGİOSA)

Göbekli siğiller, siğillere çok benzemesine rağmen gerçek siğil değildir. Gerçek siğillerden farklı olarak, siğiller gibi bu zararsız cilt nodüllerinde birincil organizma molluscum contagiosum virüsüdür. Göbek siğilleri vücutta yoğunlaşma eğilimindedir.

Instagram’dan Takip Edin!

drmeleknagehansanic

Doktor Takvimi

Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç

Google Business

drmeleknagehansanic

Siğil Tedavisi

Çoğu siğil türleri zararsızdır ve tedavi olmaksızın birkaç hafta ila ay içinde kendiliğinden geçer. Siğil kozmetik açıdan sorunluysa veya cinsel organlarda ortaya çıkıyorsa tedavi edilebilirler. Aynı durum, yürürken ağrıyan ayak tabanlarındaki siğiller için de geçerlidir. Aşağıda listelenen bazı durumlarda, bir doktora danışmanız şiddetle tavsiye edilir.

  • Siğilde kanama ya da iltihaplanma varsa
  • Atopik dermatit gibi başka cilt hastalıkları ile birlikteyse
  • Göbekli siğil olarak bilinen molluskum kontagiosum türünde siğil varsa

Siğil tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler ve çözümler vardır. Uygulanacak tedavi yöntemi siğillerin tipine, boyutuna, sayısına ve konumuna göre farklılık gösterir. Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi veya cerrahi yordamlar uygulanır. Tedavi sonrası çoğu bireylerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz.

Hemen Randevu Al

Uzm. Dr. Melek Nagihan Saniç ile cilt hastalıklarınızı tedavi etmek, saç dökülmenizi durdurmak, estetik uygulamalar ve lazer tedavi yöntemleri ile yüksek kalitede hizmet almak ve sağlığınıza tekrar kavuşmak ister misiniz? Daha fazla beklemeden iletişime geçin!

Organik İletişim Formu