Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, hormon bozuklukları, stres, demir eksikliği gibi sebeplerle meydana gelir. Fakat uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Saç dökülmesi saç sağlımız için gerekli olan bir durumdur. Zayıflayan saçlar kendilerini yenilemek için dökülürler ve bunun sonucunda saç köklerinden sağlıklı saçlar meydana gelir.
Saç Dökülmesi Neden Olur?
Her bir saç telinin yaşam döngüsü vardır. Her saç teli 4-6 yıl yaşar, dinlenir ve sonrasında dökülmeye başlar. Saçların bu tür dökülmesi doğal bir süreçtir. Saç dökülmesinin birbirinden farklı sebepleri vardır. Başlıca bu sebepler;
Genetik Faktörler
Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülmesinin farklı sebepleri vardır. Erkeklerde saptanan saç dökülmesinin sebebi çoğunlukla genetik olan ve toplumun yarısından fazlasında görülen hormona duyarlı saç dökülmesidir.
Ailesinde saç dökülmesi yaşayan kişilerde saç dökülmesi riski yüksektir. 16-18 yaşları arasında başlayan erkek tipi kellik günümüzde daha çok genç kızlarda görülmektedir. Aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli açlık ve hormonsal problemler bu durumun eskisine oranla daha sık görülmesinin sebeplerindendir.
Deri Problemleri
Cilt ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Ciltle ilgili dökülmelerin çoğu, cildi etkileyen hastalıklar kafa derisini etkilediğinde meydana gelir. Böyle durumlarda saç dökülmesi kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerinin tedavisi, altta yatan cilt durumunun tedavi edilmesiyle mümkündür.
Yanlış Beslenme Alışkanlıkları
Beslenme nedeniyle saç dökülmesi yaygın bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve aynı zamanda beslenmeye ve kanlanmaya da ihtiyaç duyar. Tedavisi çok faydalıdır ve dengeli beslenme ile başlamak önemlidir.
Hormonsal Sorunlar
Kişide hormonsal problemler, adet gecikmesi veya düzensizliği, kıllanma artışı, aşırı akne, hızlı kilo alma gibi şikayetler varsa bu bulgulara saç dökülmesi de eklenirse bu kez hormonsal saç dökülmesinden söz edilmelidir. Adetin 2. veya 3. günü yapılan kan tahlili ile bu sorunlar giderilir.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Bir uzman yardımıyla teşhis konulduktan sonra kişi hastalık sonucu gömülüyorsa uygun tedavi süreci izlenir. İhtiyaca göre vitamin takviyesi yapılır, protein ağırlıklı bir diyet uygulanır ve hormonsal dengesizlik varsa durum tedavi edilir. Doğru teşhis ve tedavi ile saç dökülmesi normal seviyelere dönebilir.
Saç dökülmesi için uzman kontrolünde ilaç kullanılması önemlidir. Bu tür ilaçlar zayıf saç tellerini güçlendirir ve ince telleri kalınlaştırır. Dökülme riski taşıyan saçları tedavi eder ve saç dökülmesini önler. Saç mezoterapisi olarak adlandırılan, vitamin, mineral ve kan dolaşımını düzenleyici maddelerin mikro iğneler kullanılarak saç derisine enjekte edilme yöntemi oldukça etkilidir. İnfüzyon işlemini tamamladıktan sonra, infüze edilen maddenin saç köklerine eşit şekilde dağılması için kafa derisine masaj yapın. Rejim şeklinde uygulanabilen bu ilaç, folikülleri güçlendirir ve saçların kalınlaşmasına yardımcı olur. Bu yöntem hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılabilir.
Bitkisel çözüm saç derisindeki kan dolaşımını teşvik ederek saç dökülmesini önler. Kan dolaşımını iyileştirmek için saç derinize zeytinyağı ve hindistancevizi yağı ile masaj yapın. Yine bir tutam biberiyeyi 20 dakika kaynatın, soğumaya bırakın ve saçınızı güçlendirmek için saç kremi olarak kullanın. Kalan biberiye suyu da saç kremi olarak kullanılabilir. Birçok bitkisel saç dökülmesi çözümü öneriliyor ancak saç dökülmesi ilerliyorsa mutlaka bir dermatoloğa görünmelisiniz.
Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri
Çocuklarda saç dökülmesine genellikle “saç kıran” olarak bilinen “alopesi areata” neden olur. Bozukluk hem kızlarda hem de erkeklerde görülür ve ergenlik boyunca devam edebilir. Bu tip dökülme 1-2 cm çapında dairesel bir dökülme olarak karşımıza çıkar. Tedavi gecikirse, kaşlar ve hatta kirpikler dahil çocuğun kafasındaki tüm saçlar dökülebilir. Ailesinde saç dökülmesi öyküsü olan çocuklarda kalıtsal saç dökülmesi de görülebilir. Genellikle kızlarda görülür. Saçınızı sıkmak, örmek ve taramak da saçınızı zayıflatabilir ve dökülmesine neden olabilir.
Trikotilomani olarak da bilinen ‘’saç koparma’’ hastalığı çocuklarda saç dökülmesine neden olabilir. Trikotilomani olan çocuklar saçlarını veya kaşlarını çekerek yolabilirler. Bir ruhsal bozukluk olan saç dökülmesi profesyonel yardım ile giderilebilir.
Hemen Randevu Al
Uzm. Dr. Melek Nagihan Saniç ile cilt hastalıklarınızı tedavi etmek, saç dökülmenizi durdurmak, estetik uygulamalar ve lazer tedavi yöntemleri ile yüksek kalitede hizmet almak ve sağlığınıza tekrar kavuşmak ister misiniz? Daha fazla beklemeden iletişime geçin!