Sivilce (akne) izi tedavisi, ciltte meydana gelen izlerin görünümünü azaltmak için çeşitli yöntemleri içerir. Bu tedavi seçenekleri arasında lazer tedavileri, kimyasal peelingler, mikroiğneleme ve topikal kremler yer alır. Akne izlerinin türüne göre belirlenen bu tedavi yöntemleri, cildin dokusunu iyileştirmek ve renk düzensizliklerini gidermek için etkili olabilir. Lazer tedavileri, cildin üst katmanını soyarak yeni bir cilt tabakası oluşumunu teşvik ederken, mikroiğneleme yöntemleri kolajen üretimini artırarak ciltteki izlerin hafiflemesini sağlar.
Sivilce (akne) izi tedavisi kişinin cilt tipine, izlerin derinliğine ve yaygınlığına göre kişiselleştirilir. Tedavi süreci bazen uzun vadeli olabilir ve birkaç seans gerektirebilir. Özellikle derin çukurlu izler veya koyu renkli hiperpigmentasyonlar için dolgu maddeleri veya lazer gibi daha yoğun tedavi seçenekleri kullanılabilir. Uzmanlar tarafından yönlendirilen bu süreç, sivilce izlerinin kalıcılığını azaltarak, cildin pürüzsüz ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
Sivilce Nasıl Geçer?
Sivilce kendiliğinden geçtiği gibi ağır seyredenler için mutlaka dermatoloji uzmanı bir hekimin müdahalesi gerekir. Bu sivilce oluşumunun altında yatan sebebi bulmak ve tedavi için uygun yolu seçmek açısından önemlidir. Etkenler her ne kadar kişiden kişiye değişse de genel itibariyle beslenme alışkanlıkları, yağlı yiyecekler, kişisel temizliğe önem verilmemesi ve bakteriyel durumlar sivilcenin nedenlerindendir.
Yüzdeki sivilce, sırttaki sivilce ve vücudun farklı bölgelerinde bulunan sivilce oluşumlarının geçmesi için cilde düzenli bir şekilde bakım yapmak ve gözeneklerin hava almasını temin etmek etkili bir yöntemdir. Böylece sivilce kurutulmaya çalışılır. Cilt sürekli temiz tutulur. Kir ve yağlar temizlenerek ölü hücrelerden arındırılır.
Omega 3 yağ asitlerinin olduğu besinler (özellikle beyaz et) akne oluşumlarına iyi gelir. E vitamini ve çinko yaraların iyileşmesine ve doku hasarının giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca probiyotik içeren gıdalar (yoğurt, peynir ve kefir) da cilt sorunlarında olumlu yönde etkili olduğu bilinmektedir.
Kullanılan bazı tonik ve kremler akne oluşumlarını geçirmekte etkili olabilir. Ayrıca açık havalarda güneş kremi kullanımı ve makyaj malzemelerini gözenekleri tıkamayan kaliteli ürünlerden seçmek akneleri geçiren yöntemlerdendir.
Sivilce İzi Tedavisi Ne Zaman Yapılmalı?
Sivilce izleri tedavisi ergenlik döneminin ardından yapılabilir. Bu izlerin tedavisinin erken dönemde yapılması yararlıdır. Çünkü izlerin uzun süre ciltte kalması kalıcılıklarını artırdığı gibi görünümlerini de keskinleştirir. Aktif olan sivilceler geçtiği zaman tedaviye başlanabilir.
Sivilce izlerinin tedavi edilmesi kişinin görünümü ile birlikte psikolojisi açısından da fayda sağlar. Dermatoloji uygulamalarında dış görünüş insanların hayat kalitelerini doğrudan etkilemektedir.
Sivilce İzi Tedavisi İle Kullanılan Yöntemler
Sivilce izleri tedavisi özelinde kullanılan yöntemler teknolojik gelişmelerle beraber çeşitlilik göstermektedir. Sivilce izleri için renk, boyut ve miktarlarına göre bir tedavi yöntemi seçilir. Sivilce ve akne izleri tedavisi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kimyasal Peeling uygulaması ile cilt yüzeyi soyulup yeni bir yüzey oluşturularak ciltteki pürüzler giderilir.
- Lazerle sivilce izi tedavisi ışınların cilt altına etki etmesiyle cildin form kazanmasını ve sıkılaşmasını sağlar.
- PRP tedavisi kişinin trombosit hücrelerinden elde edilen serumun verilerek, cildin tazelenmesini ve onarımını sağlar.
- Mezoterapi yöntemi, gençlik aşısı olarak adlandırılan somon DNA ve hiyalüronik asit gibi değerli minerallerin cilt yüzeyine enjekte edilmesidir.
- Mikro iğneleme yöntemi ile oluşturulan mikro kanalları vücut yara gibi algılar ve cilt bir onarım işlemine başlayarak yenilenme meydana gelir.
- Fraksiyonel radyofrekans, ameliyatsız cilt yenilenmesi sağlayan bir yöntemdir.
- Dolgu tedavisinde cildin altına enjekte edilen maddelerle oluşan çukurların ve izlerin toparlanması amaçlanır.
- Arbutin içeren C vitamini destekli kremlerde sivilce izlerini geçirmek için kullanılabilir.
Lazerle Sivilce İzi Tedavisi
Estetik uygulamalar alanı ile ilgili olarak sivilce izleri tedavisinde kullanılan lazer yöntemi ile temel amaç izlerin görünümünü en az seviyeye indirmektir. Lazerle sivilce izi tedavisi; geçmemiş, hala sivilceleri olanlar ve esmer tenli olanlar için uygun bir yöntem olarak görülmemektedir. Hangi tedavi şeklinin size uygun olup olmadığına yapılacak tetkiklerin ardından cildiye konusunda uzman doktorunuz karar verir.
Lazerle sivilce izi tedavisi sırasında ilgili yere uygulanan lazer bölgenin üst tabakasında gözle görülemeyecek küçüklükte delikler oluşturur ve kontrollü olarak hasar meydana getirir. Üst tabaka kalktığı için soyulan ilgili yer kendini yenileme aşamasına geçer ve alttan yeni bir cilt ortaya çıkar. Bu işlem sırasında ortaya çıkan ısı ve ışık sağlıklı cilt hücrelerini tetikleyerek büyümelerini sağlar ve bu iki etki sayesinde izler belirsizleşir.
Sivilce İzlerinin En Yaygın Türleri Nedir?
Sivilce izleri oluşumlarına göre türlere ayrılır. Zira reaksiyonun yaygınlığı ve derinliği ile doğru orantılıdır. Sivilce izleri keloid, derin ve yüzeysel olmak üzere üç gruba ayrılır.
Derin Sivilce İzleri
Derin sivilce izleri cilt yüzeyindeki derinin alt tabakasını etkiler. Başlangıçta kırmızı sonrasında beyaz renktedir ve deriden belirgin şekilde çöküktür. Cilt üzerinde sivri ve derin çöküntülere sebep olabilir. Üç türü vardır. Bunlar icepick skar, boxcar skar, rolling skar olarak isimlendirilir.
Yüzeysel Sivilce İzleri
Yüzeysel sivilce izleri kırmızı renkte ve deriden biraz çökük formdadır. Bu izler zamanla kendiliğinden geçebilir ve ciddi bir iz kalmaz.
Keloid
Keloid, az görülen bir türdür. Diğer akne türlerinin tersine bu türde ciltte çökük görülmez. Fakat büyük ve kabarık yara dokuları ortaya çıkar. Erkeklerin gövde bölgelerinde görülebilir. Masaj ya da doktor tavsiyesi ile kullanılan kortizon kremlerle tedavi edilebilir.
Sivilceli Ciltlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Sivilceli ciltlerin bakımı konusunda en önemli ve etkili husus cilt temizliğidir. Cilt için gerekli bakım yapıldığında sivilceler ortadan kalkar ve sonrasında ortaya çıkan lekeler kaybolur. Cilt bakımı için kullanılan yöntemler şu şekildedir:
- Günde iki defa özel sabunlar ve temizleyici jel ile cilt temizliği yapılmalıdır.
- Cilt temizliğinde yağ bazlı ve su bazlı temizleyiciler kullanılarak su-yağ dengesi korunabilir ve ideal bir Ph değerine ulaşılabilir.
- Ciltteki gözenekleri tıkamayan kaliteli makyaj malzemelerinin kullanılması önerilir.
- Ciltteki kiri ve fazla yağı ortadan kaldırmak için tonik kullanılabilir.
- Güneşin zararlı ışınlarından cildin korunması için güneş kremi kullanımına dikkat edilmelidir.
- Cildin nemlendirilmesi enfeksiyonların önlenmesi açısından önemlidir.
- Sivilcelerin olumsuz etkilerini azaltmak için salisilik asit, kükürt ya da benzoil peroksit içeren kremler kullanılabilir.
- Evde yapılabilen peelingler cildin ölü deriden arındırılmasını sağlayabilir ve hasar gören dokular iyileşebilir.
- Sivilceli ciltler için üretilen ürünlerin içeriğinde aloe vera, çay ağacı, centella asiatica olması önerilir.
Hangi Bölgelere Sivilce İzi Tedavisi Yapılabilir?
Akne vücudun çeşitli yerlerinde çıkarak kötü bir görüntüye sebep olur. Sivilce akne izi tedavisi şu bölgelere uygulanabilir:
- Yüz
- Boyun
- Dekolte bölgesi
- Sırt
- Boyun
- El ve bacaklar
- Koltuk altı bölgesi
- Bacak araları
Sivilce İzi Tedavisi Fiyatları
Sivilce izi tedavisi fiyat açısından kullanılan yöntemlere göre farklılık gösterir. İşlem yapılan klinik ve doktorlara göre ücretler değişebilir.
Hemen Randevu Al
Uzm. Dr. Melek Nagihan Saniç ile cilt hastalıklarınızı tedavi etmek, saç dökülmenizi durdurmak, estetik uygulamalar ve lazer tedavi yöntemleri ile yüksek kalitede hizmet almak ve sağlığınıza tekrar kavuşmak ister misiniz? Daha fazla beklemeden iletişime geçin!