Siğil

Siğil pürtüklü ve kabarık bir yapı olarak deri üzerinde kendisini belli eder. Bir çeşit ur olarak değerlendirilebilir. Bu urlar başlangıçta iyi huyludur. Ancak enfeksiyona yol açan faktör, bazı HPV tipleri gibi kanserojenik bir virüsten kaynaklanıyorsa, zamanla kansere dönüşebilir. Bu nedenle ilgili enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir.

Siğil tedavisi nasıl yapılır? Bu yapıya yol açan faktöre ve enfeksiyonun konumuna göre uygun bir tedavi planlaması yapılabilir. Günümüzde bu hastalıktan etkili bir şekilde kurtulmak mümkündür. Tedavi için bir dermatoloji uzmanına müracaat edebilirsiniz. Peki tedavide hangi yöntemler kullanılmaktadır? Kremler, cerrahi müdahale, dondurma ve yakma gibi farklı uygulamalar mevcuttur.

Siğil Nedir?

Bu oluşumlar, Herpesviridae adlı virüs ailesi üyelerinin yol açtığı deri üzerindeki enfeksiyon yapılarıdır. Peki bu enfeksiyon nasıl meydana gelir? Bulaşma insanlar arasında gerçekleştir. Aşağıda bulaşmaya yol açan bazı faktörler listelenmiştir.

  • Öpüşme
  • Cinsel ilişki
  • Ten teması
  • Havlu veya kıyafet gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı

Tedavi yöntemleri nelerdir? Bazı medikal kremler antiviral etkiye sahipken aynı zamanda bağışıklık hücrelerini de düzenleyebilir. Bu kremler tedavide etkin bir rol oynayabilir. Ancak kremler ile tedavi daha uzun sürdüğünden genellikle dondurma ve yakma gibi yöntemlerden yararlanılmaktadır.

Dondurma (kriyoterapi) tedavisinin başarıya ulaşması için enfeksiyon ayak bölgesindeyse 5-6, el, yüz veya genital bölgedeyse 2-3 seans yeterli olmaktadır. Yakma işlemi ise özel bir cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir ve 5 ila 20 dakika arasında sürebilir.

Siğil

HPV Nedir?

Human Papilloma Virus (HPV), genital bölgedeki enfeksiyonların başlıca sorumlusudur. Genellikle tip 6 ve tip 11 virüsleri buna yol açar. Ancak bazen kanserojenik virüsler de gözlemlenebilir. HPV tedavisi neden önemli? Tedavi edilmeyen enfeksiyon yapıları, temas yoluyla başka insanlara da bulaşabilir. Ayrıca kansere yol açabilecek bir virüs tipi ile enfekte olunması önemli bir sağlık riskini de beraberinde getirir.

HPV’den korunmak için neler yapılmalıdır? En etkili yöntem, çocukluk veya ergenlik çağında HPV aşısı olmaktır. Aşıyı ilk cinsel birleşmeden ve öpüşmeden önce olmak daha etkin bir koruma sağlayacaktır. Ancak aşının ileri yaşlarda olunmasında da bir sakınca yoktur. Diğer korunma yolları arasında prezervatif kullanmak ve tek eşli ilişkilerde bulunmak yer almaktadır. Ancak bunlar kesin bir koruma sağlayamamaktadır.