Seboreik Dermatit
Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit özellikle saçlı deri, yüz ve göğüs arasında görülen bir cilt hastalığıdır. Hastalığın yerleştiği yerde kepekli, yağlı bir görünüm ortaya çıkar. Toplumda oldukça yaygın olan sorun, daha çok ergenlik dönemi sonrasında görülmektedir.

Seboreik dermatit, halk arasında egzama olarak da bilinir. Nedeni tam olarak bilinmeyen hastalık stres, yanlış beslenme gibi pek çok etkene bağlı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Tedavisi de bu bağlamda çeşitli krem ve ilaçlarla, bazı durumlarda diyet desteği ile yapılır. Saçta görüldüğü durumlarda tedavi için şampuanlar da kullanılmaktadır.

Seboreik Dermatit Nedir?

Problem daha çok yağ bezlerinin fazla olduğu kısımlarda ve özellikle saç derisinde görülür. Bu nedenle saç egzaması olarak da bilinmektedir. Saçta egzama neden olur? Problem yağ bezlerinde bir maya türünün çoğalmasıyla oluşur ve bu çoğalma durumunun kaynağı tam olarak bilinmemektedir.

Zaman zaman kalın pullanma ve kepeklenmeler, bazı durumlarda kızarıklık ve kabartı semptomlara eşlik eder. Bu nedenle seboreik dermatit kepek, sedef hastalığı, gül hastalığı ve benzeri pek çok cilt hastalığına benzerlik gösterir. Bazı durumlarda, özellikle vücutta görüldüğünde atopik dermatit ile karıştırılabilir. Bu nedenle teşhis ve doğru tedavi uygulamalarının yapılabilmesi için bir hekime başvurmak gereklidir.

seboreik-dermatit

Seboreik Egzama Belirtileri Nelerdir?

Saçlı deri başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan seboreik egzama farklı bölgelerde farklı şekilde tutulum ve belirti gösterir. Bağışıklığın düştüğü durumlarda ortaya çıkma ihtimali artar. Genel olarak şu belirtilerden şikâyet ediliyorsa bir hekime başvurmak gereklidir;

  • Oluşan problemin yanma, kaşıntı vb. semptomları oldukça nadirdir.
  • Kepek görünümüne eşlik eden saç dökülmesi ortaya çıkabilir.
  • Cilt kuruluğu ve sarı ve beyaz renkteki pullanmalar ortaya çıkabilir.
  • Cilt ve saç derisi hassaslaşabilir.
  • Cilt renginde değişiklik gözlemlenebilir.

Bununla birlikte yanma, su toplayan lezyonlar, yoğun kaşınma vb. durumlar da hastalığın belirtilerinden olabilmektedir. Nedeni tahmin edilemez durumdaysa dahi bu ciddi semptomların ortaya çıktığı durumlarda bir dermatoloğa başvurmak gerekir. Hangi problemin bu durumlara neden olduğu ancak doktor muayenesiyle anlaşılabilir.

Seboreik Dermatitin Tedavisi

Seboreik dermatit oluşumu teşhis edildikten sonra, problemin derecesine ve hastanın genel sağlığına uygun tedavi programları uygulanacaktır. Bu aşamada kullanılabilecek çeşitli ilaç, krem ve şampuanlar mevcuttur

seboreik-dermatit

Krem tedavisi: Hastalığın tedavisinde ilk olarak basit içerikli, kolay tolere edilebilecek egzama kremi ve nemlendiriciler önerilmektedir. Uygulanan kremler etkili olmuyorsa, kortikosteroid içeren ve antifungal özellikli kremlerle tedavi denenir. Bu kremlerin cilt üzerinde deri incelmesi vb. yan etkileri vardır. Bu nedenle kısa süreli kullanımlarla tedavi tamamlanmaya çalışılır.

İlaç tedavisi: Yüzeysel tedavi uygulamalarının yanıt vermediği durumlarda ağızdan alınacak çeşitli antifungal ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar uzun süreli kullanımda karaciğere yük bindireceğinden mümkün olduğunda düşük dozda ve kısa süreli kullanılmalıdır.

Şampuanla tedavi: Seboreik dermatit özellikle saçlı deride görülen bir sorundur. Bu nedenle kafa derisinde tedaviyi amaçlayan çeşitli şampuanlar üretilmiştir. Özellikle hafif vakalarda yalnızca egzama şampuanı ile düzenli kullanımda tedavi sağlanabilmektedir.

Tüm bu uygulamalar, hekim kontrolünde ve belirlenen süre ve dozlarda güvenlidir. Reçetesiz olarak kullanılacak ilaç ve kremler başka sorun ve hastalıklara yol açabilmektedir. Semptomları açısından farklı hastalıklara benzeyebilen seboreik egzama için de rastgele ilaç kullanılmaması önemli bir husustur.

Seboreik Egzama Diyeti

Nedeni tam olarak bilinmeyen hastalık dış etkenler, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi ve stres kaynaklı şekilde oldukça hızlı şekilde nüks edebilir. Eğer uzun süredir devam eden, tedavi uygulamalarına yanıt vermeyen bir egzama şikâyeti varsa bunun nedeni beslenme olabilir. Zira beslenme bağışıklık sistemi üzerinde oldukça büyük bir etkendir.

Bağışıklık desteğinin yanı sıra, hastalığa neden olan mantarın yok edilmesinde beslenme şekli önemli bir destekleyici olacaktır. Seboreik egzama sorununun tedavisini destekleyecek beslenme tarzı şu şekildedir;

  • Paketli gıdalardan ve şekerden olabildiğinde uzak durmak,
  • Buğday, soya, yer fıstığı gibi alerjen olabilen besinleri tüketmemek,
  • Mandalina, portakal gibi asitli meyvelerin kontrollü tüketilmesi,
  • Karaciğere faydası bilinen enginar, yeşil çay, kuşkonmaz gibi yiyecek ve içeceklerin ağırlıklı olduğu bir diyet,
  • Çiğ kuruyemiş tüketimini artırmak,
  • Mümkün olduğunca liften zengin bir beslenme stili oluşturmak.
seboreik-dermatit

Dermatolog Dr. Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurarak egzama ve benzeri cilt sorunlarınızın tanı ve tedavi süreçlerini başlatabilirsiniz. Alanında uzman, yetkin bir hekimin deneyimleriyle tedavi planı oluşturmak, sorunun çözümünü kolaylaştıracak ve tedavi sürecini kısaltacaktır. Detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için bize ulaşabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.