Saçta Egzama
Saçta Egzama

Saçta Egzama

Saçta egzama, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir deri problemidir. Genellikle kaşıntı, kepeklenme gibi belirtiler gösterir. Oluşan belirtiler kişinin yaşam kalitesini ve fiziksel görünümünü olumsuz şekilde etkileyebilmektedir.

Saçta egzama problemleriyle ilgili günümüzde oldukça fazla tedavi yöntemi mevcuttur. Ancak öncelikle egzamanın türü ve nedenleri tespit edilmelidir. Saç egzaması şikayetlerinin ortadan kalkmasını sağlamak için genellikle kısa süreli, nispeten basit tedaviler yeterli olmaktadır. Ancak her halükârda kişi, olası başka bir sorunun varlığı açısından dermatolog tarafından muayene edilmelidir.

Saçta Egzama Neden Olur?

Saç egzaması derinin en üst tabakasının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Egzama, genellikle kuru, kaşıntılı ve kızarık cilt lezyonlarıyla karakterizedir. Saçlı deride egzamanın en yaygın nedeni seboreik dermatit adı verilen egzama çeşididir. Seboreik dermatit, yağ bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak oluşur. Saç derisindeki egzama çoğunlukla pullu cilt lezyonları görünümü ortaya çıkarır.

Yanlış şampuan seçimi veya agresif kimyasallar içeren şampuanlar, saç egzaması semptomlarını artırabilir. Sorunun varlığında egzama şampuanı olarak bilinen ve bu soruna özel üretilmiş şampuanlar kullanılmalıdır. Saçta egzama şampuan ile tamamen ortadan kalkmayabilir. Bununla beraber bu tür şampuanlar, egzama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Saçlı deri egzamasının semptomlarını hafifletmek için nemlendirici losyonlar kullanılabilir. Fakat saç egzaması nasıl geçer? sorusuna en doğru yanıtı bir dermatolog verebilir. Zira başka hastalıklar, sedef gibi daha ciddi cilt sorunları da egzama semptomlarına benzer belirtiler gösterebilir.

Egzamaya ne iyi gelir sorusu bu yaygın sorundan mustarip kişilerce merak edilmektedir. Saç egzaması ile başa çıkmak için, uygun şampuan ve bakım ürünlerini seçmek önemlidir. Ayrıca sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, egzama semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Beslenme düzeni ve stres yönetimi gibi faktörler de egzama tedavisinde etkili olabilir.

Saç Derisinde Egzama

Saç egzaması, genellikle saç derisinde kaşıntı, pul pul dökülme, kızarıklıkla belirti gösteren bir problemdir. Saçta egzama bazı durumlarda su sızdıran lezyon ve yaralara da neden olabilmektedir. Egzamada yaygın görülen pullanma ve kaşıntı belirtileri, yine toplumda yaygın olan kepek sorunuyla karıştırıldığından tedavisi gecikebilir. Saç derisinde egzama;

  • Cilde yerleşmiş bir mikroorganizmaya karşı bağışıklık tepkisi olarak,
  • Çeşitli genetik yatkınlıklar nedeniyle,
  • Kullanılan kimyasallara karşı oluşan hassasiyet sonucu,
  • Saçın çok sıkı toplanması veya nemli bırakılması nedeniyle,
  • Alerjik bir duruma karşı reaksiyon olarak görülebilmektedir.

Ayrıca yoğun stres sonucunda ve hormonal nedenlerle de kafa derisinde egzama oluşabilmektedir. Dermatit olarak da bilinen egzamanın birden fazla türü mevcuttur ve belirtileri, tedavisi ve önlenmesinde nedenin tespiti oldukça önemlidir. Bu türler ve saçta egzama belirtileri şu şekildedir;

Saç Derisinde Egzama

Seboreik dermatit:

Kafa derisinde sarı veya beyaz pul görünümü, saç derisinin kızarması, yanma hissi ve yağlı görünüme neden olur.

Kontakt dermatit:

Ağrı ve yanma hissi, cildin kalınlaşması ve sertleşmesi, kabarcık, yara, kaşıntı oluşumu akla kontakt dermatit ihtimalini getirmelidir.

Atopik dermatit:

Saç diplerinde ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca saç derisinin aşırı kuruması, kızarıklık ve kaşıntı da atopik dermatit belirtilerindendir.

Saç Derisinde Egzama

Saçta Egzama Nasıl Geçer?

Egzamanın oluşum nedenine bağlı olarak uygulanacak tedavi değişiklik gösterecektir. Ancak bazı egzamalar evde tedavi yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleriyle iyileşebilir. “Saçtaki egzama için ne iyi gelir?” sorusunun yanıtları şu şekilde sıralanabilir;

  • Saç ve saçlı deri hijyenine özen gösterilmesi,
  • Kullanılan şampuan ve diğer bakım ürünlerinin alkol, parfüm gibi cilde zararlı kimyasallar barındırmaması,
  • Saç kurutma makinesinin çok yüksek derecelerde ve saç derisine çok yaklaştırılarak kullanılmaması,
  • Saçlar yıkanırken kullanılan suyun sıcaklığının yüksek olmaması,
  • Saçların uzun süre nemli bırakılmaması ve aşırı sıkı şekilde toplanmaması,
  • Çok soğuk havalarda kafa derisinin korunması,
  • Günlük olarak yeterli su tüketiminin sağlanması,
  • Aşırı stresten mümkün olduğunca uzak durulmaya çalışılması.

Bu önlemler sayesinde saç egzaması belirtileri azaltılabilir ve bazen tamamen iyileşme sağlanabilir.

Egzama otoimmün bir hastalık habercisi olabilir, kişinin farkında olmadığı bir alerjiden kaynaklanabilir ya da sedef gibi başka bir hastalıktan kaynaklanabilir. Bu nedenle saç ve saç derisinde uzun süren, tüm önlemlere rağmen ilerlemeye devam eden egzama benzeri semptomların bir doktor tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekir.

Tüm egzama türleri, saç problemleri ve diğer cilt sorunlarıyla ilgili tanı ve tedavi için Uzman Dermatolog Dr. Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurabilirsiniz. Tüm dermatolojik sorunlarınızda deneyimli ve uzman bir hekim eşliğinde tedavi olmak için randevu alabilir, soru ve sorunlarınızla ilgili olarak bize ulaşabilirsiniz.

            Ankara Dermatolog

Ankara Dermatolog
Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.