Zona

Zona insanlarda enfeksiyona yol açan varisella zoster virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır. Halk arasında kuşak hastalığı ve gece yanığı gibi isimlerle de bilinmektedir. Hastalık, yalnızca daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde görülmektedir. Hastalık, cilt yüzeyinde lezyonlar oluşturduğundan tedaviyi bir dermatolog planlamalıdır.

Zona tedavisi genellikle semptomatik olarak gerçekleştirilir. Yani tedavideki temel amaç konforu arttırmak ve belirtileri hafifletilebilmektedir. Bu amaçlarla kortizon içermeyen ancak iltihabı önleyen ilaçlardan yararlanılabilir. Bu ilaçlar ağrı kesici veya nonsteroid antienflamatuar kategorilerindedir. Ayrıca antiseptik solüsyonlar da içi sıvı dolu kabarcıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bağışıklığı zayıf veya eşlik eden farklı hastalıkları olan kişilerde antiviral ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Zona Nedir?

Gece yanığı hastalığı neden olur? Suçiçeği veya siğil gibi herpesviridae familyasındaki virüslerin yol açtığı hastalıklar iyileşse bile virüs ömür boyu vücuttan tam olarak atılamaz. Virüs miktarı azalır ancak bu virüsler kişinin sinir sistemindeki varlıklarını sürdürürler. İnaktif haldeki virüsler bazı kişilerde tekrar aktive olabilir ve çeşitli semptomlar meydana getirebilir.

Varisella zoster denen virüse ve bunun sonucunda suçiçeğine yakalanan bir kişi, ömrünün ilerleyen yıllarında gece yanığı hastalığına da yakalanabilir. Özellikle de bağışıklığın zayıfladığı dönemlerde bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Hastalık belirtileri vücudun yalnızca bir tarafında gözlenir ve içi sıvı dolu, kırmızımsı kabarcıklarla bilinmektedir. Bu kabarcıklar ağrılıdır.

Gece yanığı bulaşıcı mı? Hastalar başka insanlara suçiçeği bulaştırabilir ancak gece yanığı bulaşmaz. Çünkü gece yanığının ortaya çıkabilmesi için kişinin öncelikle suçiçeği geçirmesi gerekmektedir. Aşı olmuş, bağışıklığı yüksek bireylerde gece yanığı hastalığının görülme ihtimali son derece düşüktür. Aşılanma, pek çok hastalık için etkili bir korunma yöntemidir.

Zona

Gece Yanığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Gece yanığı, bağışıklığı beklendiği gibi çalışan hastalarda genellikle hayatı tehdit eden veya kişiyi engelli bırakabilen bir komplikasyona yol açmaz. Ancak bazı vakalarda, göz içinde veya çevresinde de bu hastalık gelişebilir. Bunun sonucunda görme kaybı meydana gelebilir.

Tedavisi yapılmayan ağrılı kabarcıklar nedeniyle ciltte zamanla ikincil enfeksiyonlar gelişebilir. Bu nedenle gece yanığı belirtileri varsa yapılacak en iyi şey, en kısa sürede bir dermatoloji uzmanından randevu almaktır. Gece yanığı belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir;

  • Ağrı
  • Ağrıdan genellikle birkaç gün sonra başlayan kırmızı döküntü
  • Deri döküntüsünün yaşandığı bölgede yanma ve karıncalanma
  • Batma hissi ve kaşıntı
  • Ateş ve yorgunluk
  • Kolay patlayabilen ve kabuk bağlayan sıvı dolu kabarcıklar