Yağlı Egzama

Yağlı egzama, seboreik dermatit olarak da bilinen bir cilt sorunudur. Daha çok saç derisi, yüzde T bölgesi olarak adlandırılan yağlanmaya müsait bölüm, üst sırt bölgesi gibi yağ bezlerinin daha yoğun olduğu kısımlarda görülür.

Yağlı egzama her yaştan bireylerde görülen bir egzama türüdür. Yanma, kaşıntı, kepeklenme, sulu yaralar ve deri çatlaklarıyla belirti gösterebilir. Yüzde ve göz kapaklarında görülme sıklığı fazladır, bu durumda da kişinin hem sağlığı hem de fiziksel görünümün bozulması sonucu psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir.

Yağlı Egzama Nedir, Neden Olur?

Vücudun sebum üretimi yoğun olan bölgelerinde görülmekte olan, cildin üst tabakasının kaşınması, yanması ve pul pul dökülmesine neden olan bir egzama türüdür. Bebeklik çağında ve ergenlik sonrasında daha sık olmakla birlikte her yaş ve cinsiyette de sık görülen bir sorundur.

Yağlı egzama neden çıkar” sorusunun, günümüzde tam bir cevabı bulunmamaktadır. Egzamalar bağışıklık tepkisi olarak ya da yaşam tarzının egzama tetikleyecek unsurlar barındırması nedeniyle oluşabilmektedir. Seboreik dermatit ya da yağlı egzama, bazı mantar türlerinin cilt yüzeyinde kontrolsüz çoğalması sonucunda da oluşabilir. Stres, kuru cilt, genetik yatkınlık, alerjik problemlerin varlığı kişiyi egzamaya karşı daha savunmasız yapabilmektedir.

Yağlı Egzama

Bebeklik döneminde saç egzaması belirtileri; saçlı deride kalın, sarı, yağlı bir tabaka görülmesidir. Ayrıca boyun, kol ve bacak gibi kıvrımlı bölgelerde de egzama görülebilir ve bunların belirtisi de benzer şekilde kızarık, pullu lezyonlar olarak seyreder. Bebeklerde yağlı egzama genellikle geçicidir.

Erişkinlik döneminde yağlı egzamanın belirtileri daha belirgin ve genellikle uzun tedavi gerektiren özelliktedir. Saç derisinde kabuklanma ve kepek görünümüne kaşıntı ve kızarıklık eşlik eder. Bu belirtiler diğer bölgelerde ve yüzde egzama görüldüğünde de benzerdir. Tedavide gecikildiğinde tablo ağırlaşabilir ve lezyonlar bebeklerdeki gibi sarı, kalın bir tabakaya dönüşebilir.

Yağlı Egzamanın Tedavisi

Yağlı cilt egzamasına ne iyi gelir” sorusunun ilk yanıtı, bir dermatolog hekim tarafından verilebilir. Belirtiler her ne kadar bu duruma işaret ediyorsa da kişinin teşhisinin bir uzman tarafından konulması önemlidir.

Bebeklik döneminde genellikle yeterli ve uygun ürünlerle yapılan temizlik, problemin çözülmesini sağlar. Ancak yetişkinlerde, özellikle de ilerlemiş vakalarda yağlı egzama tedavisi daha detaylı olmalıdır.

Egzama nasıl geçer minvalindeki soruların yanıtı problemin ne kadar ileri seviyede olduğuna ve yer aldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Örneğin egzama eğer yalnızca saçlarda mevcutsa ve hafif seyrediyorsa, yağlı egzama için şampuan ve saç bakım ürünleri denenebilir. Bununla beraber, vücutta salgılanan sebum düzeyinin dengelenmesi tedavinin ilk aşamalarındandır.

Yağlı Egzama

Çeşitli topikal krem ve merhemler, nemlendiriciler, ayrıca ağızdan alınacak ilaçlar tedavide yer alabilir. Bununla birlikte doktorun önerdiği bakım ve önlem uygulamaları da hastalığın ilerlemesini engelleyerek şikayetlerin azalmasını sağlayabilir.

Seboreik dermatit ve diğer egzama türlerinin tedavisi, detaylı muayene ve testler sonrasında yapılmaktadır. Uzman dermatolog tarafından yapılacak uygulama ve tedavilerin dışına çıkmak, yanlış uygulamalara ve sorunun ilerlemesine neden olabilir.

Uzman Dr. Melek Nagehan Saniç kliniğinde, gerekli tetkik ve muayene sonrası egzama tedavisi görebilir, diğer tüm cilt hastalıkları ve problemleriniz için de Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurabilirsiniz. Tüm hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.