Siğil Nedir?

Siğil nedir sorusu, her yaş ve cinsiyetten kişide siğil görülebildiğinden sıklıkla sorulmaktadır. Bu soruya yanıt arayan kişilerin siğil tanısını bir hekim tarafından almış olması gerekir. Zira siğiller görünümleri nedeniyle sivilce vb. oluşumlarla karıştırılabilmektedir.

Siğil nedir? Vücudun pek çok bölgesinde tutulum gösterebilen virüs kaynaklı lezyonlardır. Siğillere kaynaklık eden Herpes Viridae virüsü 100’den fazla çeşide sahiptir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek siğil türü ve görülebilecek semptomlar da oldukça fazla sayıdadır. Siğil için günümüzde cerrahi ya da ilaçlarla yapılabilen çeşitli tedavi uygulamaları vardır.

Siğil Nedir, Neden Çıkar?

Viral bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan siğiller, bu nedenle bulaşıcı olabilen ve çeşitli türleri birbirinden farklı görünüm ve semptoma neden olan lezyonlardır. En sık ellerde, parmaklarda, genital bölgede görülmekle beraber vücudun her yerinde ortaya çıkma ihtimali vardır.

Siğil nasıl oluşur? Bir virüs ailesinden, insanlarda semptom oluşturan çeşitli türlerin bulaşmasıyla siğiller oluşur. Aslında siğile neden olan virüsle enfekte olan herkeste bu lezyonlar ortaya çıkmaz. Bazı kişilerde bağışıklık sistemi daha güçlüdür ve virüs siğile dönüşmeden vücuttan atılır. Bazı durumlarda ise görünür bir siğil oluşumu yoktur ancak kişi asemptomatik şekilde virüsü taşır ve bulaştırabilir.

sigil-nedir

Siğillerin klinik belirtileri de değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte;

  • Minik yumrular ya da karnabahar görünümündeki pütürler şeklinde görülebilirler.
  • Kahverengi, ten rengi, sarımsı vb. farklı renklerde olabilirler.
  • Bir bölgede birbirine benzeyen pek çok siğil küme şeklinde ortaya çıkabilir.
  • Bazı siğiller genital akıntı, kaşıntı ya da ayak tabanı siğilleri ağrıyla belirti verirler.

En Yaygın Siğil Tipleri

İnsanlarda görülen çeşitli siğiller vardır. Siğil türünün belirlenmesi, tedavi uygulamaları için de yol gösterici olmaktadır. Siğil nedir, türleri nelerdir? En sık karşılaşılan bazı siğiller şu şekildedir;

Genital siğiller: Özellikle kadınlarda üreme organı kanserlerine neden olabilmektedir. Bu nedenle saptandığında hızlıca doktora gidilmesi gerekir. Genital siğil nasıl olur? Pütürlü ve kabarık bir görüntüyle ortaya çıkabilir. Anüs bölgesine dek ilerleyebilir ya da yalnızca anüste var olabilir. En sık cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır.

sigil-nedir

Düz siğiller: Toplumda en yaygın siğil türlerindendir. Eller, ayak, bacak vb. pek çok bölgede görülebilmektedir. Küme hâlde görülme eğilimdedir. Ellerde siğil neden olur ya da parmakta siğil nasıl geçer benzeri sorularla karşılaşıldığında akla ilk gelen siğiller bunlardır. Herhangi bir semptoma neden olmazlar.

sigil-nedir

İpliksi siğiller: Sıklıkla yaşlılarda görülen siğillerdir. Göz kapakları, koltuk altı ve boyunda görülme riski fazladır. Tıraş esnasında yaralanmaya neden olabilirler. Bu durumda çoğalma ihtimalleri artar. Ayrıca özellikle yüz bölgesinde görüldüğünde, estetik olarak rahatsız edici olabilir. Bu nedenle genellikle tedavi edilerek ortadan kaldırılır.

sigil-nedir

Siğil Nasıl Geçer?

Siğil tedavisi için pek çok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Siğilin boyutu, verdiği rahatsızlık ya da genital siğillerde ortaya çıkabilecek tehlikeli sonuçlar, tedavi seçeneklerinin araştırılmasına neden olmaktadır. Belirtmek gerekir ki “evde siğil tedavisi” için tıbbi ilaç ve kremlerin uygulanması dışında sağlıklı ve kesin bir yol mevcut değildir.

Siğil Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Hekim muayenesi sonrası verilen siğil kremi, bazı cerrahi yöntemler ve solüsyonlarla siğillerin tedavi edilmesi mümkündür. Bu tedavi uygulamaları kalıcı olarak siğillerden kurtulmayı sağlayabilir. Ancak virüsün vücuttan tamamen atılması için güçlü bir bağışıklık, beslenme ve hijyen kurallarına özen göstermek gereklidir.

Krem ve solüsyon uygulamaları: Salisilik asit vb. bazı içeriklerin siğillerin yok olmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu içeriklerin doktor onayıyla kullanılması gerekir. Eczanelerde satılan bu ürünlerden bazıları reçeteli olarak temin edilebilmektedir.

Kriyoterapi: Siğillerden kurtulmak için ilk başvurulan işlemlerden biri siğil dondurma olarak da bilinen kriyoterapidir. Bu işlem için yüksek seviyede soğutulmuş sıvı nitrojen kullanılır. Tek seanslık bir uygulamayla siğillerin dondurulması ve yok edilmesi mümkün olmaktadır.

Eksizyonel cerrahi: Bölgenin kazınması vb. yöntemlerle cerrahi olarak siğiller alınabilir. İşlem detayları siğilin boyutuna, sayısına bağlı şekilde değişiklik gösterir. Lokal anestezi altında yapılan işlem sonrası siğiller ortadan kaldırılır.

Siğiller kendi kendine geçer mi, sorusu her zaman olmamakla birlikte “evet” şeklinde yanıtlanabilmektedir. Ancak siğilin fark edildiğinde bir hekim tarafından kontrol edilmesi ve tedavisi önerilmektedir.

sigil-nedir

Uzman Dermatolog Melek Nagehan Saniç, kliniğinde tüm siğil tedavi işlemlerini uygulamaktadır. Bununla birlikte diğer pek çok cilt hastalığı ve problemi için de Melek Nagehan Saniç’e başvurabilirsiniz. Siğil tedavisi ve diğer işlemlerle ilgili detaylı bilgi ve randevu almak için bize ulaşabilirsiniz.