Sedef hastalığı nedir? Sedef (psoriasis) cilt yüzeyinde kızarıklık ve pullanmalara neden olan otoimmün bir hastalıktır. Cilt hücrelerinin normalden çok daha hızlı üretilmesi ve buna bağlı beyaz pullanmalarla karakterizedir. Ayrıca ağrı, kaşıntı ve kızarıklığa neden olmaktadır.
Sedef hastalığı nedir sorusu, tanı almış ya da cildindeki problem veya hastalıktan şüphelenen herkesin merak ettiklerindendir. Bazı durumlarda ciddi belirtilerle yaşam kalitesini düşürebilen bir cilt hastalığıdır. Sedef genetik ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Semptomları azaltıcı tedaviler mevcuttur ancak tam olarak iyileştirilememektedir.
Sedef Hastalığı Nedir, Nasıl Oluşur?
Sedef hastalığı, bağışıklık sistemindeki problemlerin neden olduğu bit hastalıktır. Beyaz kan hücrelerinin artışı, cilt hücrelerinin yüksek bir hızla çoğalması gibi nedenler lezyonlara ve diğer semptomlara neden olur. Hastalığın ortaya çıkmasında önemli etkenlerden birisi genetik faktörlerdir. Tetikleyici ya da iyileşmeye yardım edebilen pek çok çevresel faktör söz konusudur. Çevresel etkenler ve zararlı alışkanlıklar hastalığın seyrini etkileyebilmektedir.
Sedef hastalığı neden meydana gelir? Bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir. Bununla birlikte oluşmasında etkili olabilen durumların tespit edilmesi ve buna uygun düzenlemeler sayesinde semptomların hafiflemesi sağlanabilir. “Sedef nedir” sorusuna yanıt olabilecek farklı türler söz konusudur. En sık görülen sedef hastalığı çeşitleri şunlardır;
Psoriasis vulgaris: Yuvarlak, beyaz pullanma bölgeleri oluşmasına ve ciltte kızarıklıklara neden olmaktadır. En çok el, ayak ve eklem bölgelerinde tutulum gösterir, ancak vücudun tamamında ortaya çıkabilir.
Eritrodermik psoriasis: Sedef hastalığının vücudun çok büyük bir kısmını kaplaması durumudur. Özellikle enfeksiyonlar, travma ya da güneş ışığı maruziyetleri nedeniyle sedef ilerleyip tüm vücudu sarabilir.
Guttat psoriasis: Daha çok ergenlik ve çocukluk döneminde görülmektedir. Kendiliğinden gerileyebilmektedir, kollarda ve bacaklarda küçük, kırmızı veya pembe kızarıklıklar görülmesine neden olur.
Sedefi Tetikleyen Şeyler Nelerdir?
Sedef hastalığı neden olur, sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Çok fazla etkenin bir araya gelmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte sedef hastalarının dikkat etmesi gereken, problemin ilerlemesine neden olduğu bilinen bazı durumlar şu şekildedir;
- Stres, pek çok otoimmün hastalıkta olduğu gibi sedef hastalığında da risk faktörlerindendir.
- Cilt yaralanmaları, sedef hastalığının ve belirtilerinin ilerlemesine neden olabilmektedir.
- Enfeksiyonlar, mevcut hastalığı ilerletebilir, bazı durumlarda sedef oluşumuna neden olabilir.
- Sigara bağımlılığı, sedef hastalığı için alevlendirici ve ilerletici bir etken olarak bilinmektedir.
- Soğuk hava ve cilt kuruluğu egzama gibi sedef için de problemlerin ilerlemesine yol açar.
Sedef için temelde genetik yatkınlıklar önemli faktörlerdendir. Bununla birlikte hastalığın ortaya çıkması için genetik ve çevresel etkenlerin birleşmesi gerekir. İki ebeveynde de sedef hastalığı olsa dahi, çocukta hastalığın ortaya çıkma riski %41 civarındadır.
Sedef Hastalığı Belirtileri
Cildinde kızarıklık ve pullanma gören pek çok kişi sedef şüphesine kapılmakta, “sedef hastalığı nasıl olur” sorusu eşliğinde araştırmaya başlamaktadır. Bilinmelidir ki sedef bazı egzama türlerine ve diğer cilt hastalıklarına benzer belirtilerle ortaya çıkar. Bu hastalıklarla karıştırılma riski oldukça fazladır. Sedef hastalığının teşhisi için bir hekim muayenesi gereklidir. Teşhis ve tedavisi yapılmayan sedef hastalıkları ilerleme ve daha ciddi problemlere yol açma eğilimindedir. İltihaplı romatizma vb. sorunlara yol açmadan teşhis ve tedavi süreci başlatılmalıdır.
Hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişmekle birlikte, sedef hastalığının en sık karşılaşılan belirtileri şu şekildedir;
- Kırmızı, pembe, beyaz plaklar,
- Ciltte kaşıntı ve yangı,
- Deride çatlamalar görülmesi,
- Tırnaklardaki değişiklikler,
- Eklemlerde ağrı ve şişme.
Sedef hastalığı bulaşıcı mı? Sedef otoimmün bir rahatsızlık olduğu için bulaşıcı değildir. Temas yoluyla ya da başka bir şekilde hastalığın taşınması olası değildir.
Sedef Hastalığı Geçer Mi?
Sedef, cilt yüzeyinde neden olduğu problemlerle ve bazı durumlarda romatizmal hastalıklarla birlikte görülmektedir. Tanı alan kişiler, “sedef hastalığı ne demek”, “bulaşıcı mıdır” gibi sorulara yanıt ararken tedavi seçeneklerini de araştırmaktadır. Sedef kronik bir hastalıktır ve en sık 15-35 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkar.
Bu hastalık için çeşitli krem ve ilaç tedavileri söz konusudur. Bununla birlikte kesin bir tedavisi yoktur. Semptomlar tamamen ortadan kaldırılabilse dahi hastalığın yeniden alevlenme riski daima vardır. Sigara ve alkol kullanımı, kuruluk, kötü beslenme, stresli yaşam gibi faktörler sedef belirtilerinin ilerlemesine neden olabilmektedir. Tedavide kullanılacak ilaç ve kremlerle birlikte, tetikleyici unsurlardan uzak kalınması da hastalığın seyrini yavaşlatmakta ve semptomları azaltmaktadır.
Cilt hastalıkları ve problemler, uzman bir dermatoloğun yardımıyla iyileşebilir ya da belirtiler azalarak yaşam kalitesi artırılabilir. Uzman Dr. Melek Nagehan Saniç, tüm cilt hastalıklarının tanı ve tedavisini yapan bir hekimdir. Alanında uzman ve deneyimli bir hekim yardımıyla problemlerinizden kurtulmak için Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurabilirsiniz.