Dermatoloji Saç Dökülmesi

Dermatoloji saç dökülmesi şikayetlerinde başvurulacak ilk uzmanlık alanıdır. Tüm cilt, mukoza, tırnak hastalık ve problemlerinde olduğu gibi, saç dökülmesi şikayetinde de bir dermatolog tarafından tanı ve tedavi uygulaması yapılmalıdır.

Dermatoloji saç dökülmesi problemiyle gelen hastalar için farklı tedaviler geliştirmiştir. Çünkü saç dökülmeleri çeşitli nedenlerle oluşabilir, saç dökülmesi yaşayan kişinin yaşından cinsiyetine, hormonal durumlarından süreğen hastalıklarına dek pek çok faktör tedavi seyrini etkileyebilir. Bir saç dökülmesi tedavisi başlamadan önce, kişinin detaylı şekilde muayene edilmesi önemlidir.

Saç Dökülmesi Nedenleri

Sağlıklı bir insanda her gün ile tel arasında saç kaybı yaşanır ve yeni saçlar da benzer bir hızla uzamaya devam eder. Bazı durumlarda çeşitli fazlarda büyümekte olan, dökülme dönemine girmiş uykudaki, uzamakta olan ve uzama döneminin geçirmiş, dökülme aşamasındaki saçların döngüsü bozulur ve dökülen saçların yerine yenisi gelmez. Bu da kişinin saç kaybı yaşamasına, alopesi olarak da adlandırılan durumun ortaya çıkmasına neden olur.

Saç dökülmesi farklı nedenlerle yaşanabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

Alopesia areata: Otoimmün bir sorun olarak bilinir. Bozuk para büyüklüğündeki saçsız alanlar oluşmasına neden olur.

Telogen effluvium: Kişinin stres yükünü artıran olaylar yaşaması, ameliyat ya da şiddetli hastalıklar gibi durumlardan sonra ortaya çıkabilir. Saçlı alanın tümünde oluşan seyrelme şeklinde görülür. Kullanılan bazı ilaçlara ya da demir eksikliği gibi nedenlere de bağlı olabileceğinden, detaylı bir analizle nedeni araştırılıp tedavi uygulaması bu doğrultuda yapılmalıdır.

Mantar hastalığı: Saçlı deride çoğalan bir mantar türü, saç dökülmelerine neden olabilir. Bu hastalıkta da kişinin saçlarında para büyüklüğünde boşluklar yer alır ve özellikle okul dönemindeki çocuklarda görülmektedir.

Androjenik genetik alopesi: Erkeklerde görülen saç dökülmesinin en sık nedenidir. Tepeden açılma, önlerden geriye doğru saçların azalması şeklinde rastlanır. Bu saç dökülmelerinde, genetik faktörlerin büyük bir rolü olduğu bilinmektedir.

Dermatoloji Saç Dökülmesi
  • Kişinin saçlarını çok sıkı toplaması,
  • Kanser ilaçlarından bazıları,
  • Saç yolma şeklinde kendini gösteren bir psikolojik rahatsızlık,
  • Yanlış saç bakım ürünlerinin ve kimyasalların kullanılması,
  • Bazı antidepresan ilaçlar da saç dökülmesi nedeni olabilir.

Dermatoloji Saç Dökülmesi Tedavileri

Dermatoloji saç dökülmesi sorunlarının tedavisinde farklı yöntemler uygular. Ancak ilk adım, saç dökülmesi nedeninin belirlenmesidir. Dökülme tipi, yoğunluğu, saçların uzama hızının tespiti, tedaviler için yol gösterici olacaktır.

Saç dökülmesi ilaçları, saç dökülmesinin durdurulması gibi konular için Uzman Dermatolog Doktor Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurabilir, sorununuza uygun tedavilerle yeniden sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.

Saç dökülmesi nedenleri belirlenirken genellikle;

  • Kan tahlili,
  • Bilgisayarlı saç analizi,
  • Dermatoskopla inceleme yöntemleri kullanılır.

Ortaya çıkan sonuçlar ışığında gerekli tedavi işlemlerine başlanır.

  • Saç derisine yapılan çeşitli enjeksiyonlarla kökler beslenerek saçların yeniden büyümesi ve gürleşmesi sağlanabilir.
  • Bazı ilaçlardan kaynaklanan dökülmeler, bu ilaç bırakıldığında kendiliğinden geçebilir.
  • Çeşitli kremlerle saç derisindeki mantar vb. sorunları çözülürse, saç dökülmesi sorunu ortadan kalkabilir.
  • Saç dökülmesi nedeni immün sorunlarsa, buna uygun bir terapiyle kişi saç sağlığına kavuşabilir.
  • Ayrıca bazı ilaç tedavileri ve saç ekimi gibi çeşitli yöntemler de saç dökülmesinin önlenmesi, durdurulması ve saçsız görünümü ortadan kalkması için yeterli olabilir.
Dermatoloji Saç Dökülmesi