Dermatoloji Neye Bakar?

Dermatoloji neye bakar? Dermatoloji cilt, saç, tırnak, ağız mukozası hastalık ve sorunlarıyla zührevi hastalıkların tanı ve tedavisini yapan tıp alanıdır. Dermatologların en sık tanı ve tedavi uyguladığı bölge olan cilt, insan bedenindeki en geniş organdır. Cilt sağlığı ayrıca sosyal ve psikolojik olarak kişiyi oldukça fazla etkilemektedir.

Dermatoloji neye bakar sorusunun yanıtındaki hastalık ve sorunlar oldukça uzun bir liste halinde sıralanabilir. Dermatolojik tedavi ve uygulamalar da bu doğrultuda oldukça fazladır. Ağızdaki bir yaranın, yüzdeki bir sivilcenin ya da Behçet hastalığı gibi önemli sorunların tümü için başvuru adresi bir dermatoloji doktoru olmalıdır.

Dermatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Dermatolojinin alanına giren, teşhis ve tedavisini yaptığı geniş bir hastalık listesi vardır. Bunlardan bazıları basit ilaç tedavileriyle geçebilen, bazıları ise uzun seanslar halinde tedavi edilebilen hastalıklardır. Ayrıca multidisipliner bir yaklaşımla, birden fazla tıp alanının ortak çalışmasını gerektiren hastalıklar da mevcuttur.

Dermatoloji uzmanlarının alanına giren temel hastalıklar şu şekildedir;

  • Akne ve sivilceler,
  • Cilt lekeleri ve izler,
  • Egzama, ürtiker, liken vb. hastalıklar,
  • Saç ve saç derisindeki hastalık ve problemler,
  • Behçet hastalığı,
  • Cilt kanserleri,
  • Kızıl, kızamık gibi döküntülü hastalıklar,
  • Siğil ve benler,
  • Alerjiler ve böcek sokması gibi durumlar,
  • Tırnaklardaki hastalık ve sorunlar,
  • Dudak, dil ve ağız içinde meydana gelen hastalıklar,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
Dermatoloji Neye Bakar?

Dermatoloji Tanı Yöntemleri

Dermatologlar belirli bir eğitim sürecinin ardından deri hastalıklarını, saç ve tırnak problemlerini, cinsel yolla bulaşan hastalıkları teşhis ve tedavi etmek üzere uzmanlaşmış hekimlerdir. Dermatoloji ya da cildiye doktoru pek çok farklı tanı ve tedavi yöntemini kullanarak, teknoloji ve tıbbın tüm gelişmelerini takip ederek çalışmalarını yürütmelidir.

Dermatoloji neye bakar, sorusunun başka bir boyutu da bu hastalıkların nasıl teşhis edileceğidir. Cilt hastalıkları için dermatoloji tanı yöntemlerinden en sık başvurulanlar şu şekildedir;

Dermatoloji Neye Bakar?

Dermatoskopi: Deri yüzeyine mikroskopla bakılması yöntemidir. Benler ve pigmentli diğer lezyonların incelenmesinde sıklıkla başvurulan bir teşhis yöntemidir.

Deri prick testi: Alerji testidir. Kişinin hangi madde ve organizmalara karşı alerjisinin olduğunun tespiti için kullanılır.

Wood ışığı muayenesi: Çıplak gözle görülemeyen maddelerin, deri yüzeyine yerleşmiş organizmaların görülmesini sağlayan bir uygulamadır.

Bilgisayarlı saç analizi: Özellikle saç dökülmesi şikâyeti ile gelen hastalar için uygulanan bir teşhis yöntemidir. Dökülme tipi, saç kalitesi, saçın yoğunluğu ve uykuda olan saç köklerinin tespiti için kullanılmaktadır.

Eksizyonel ve insizyonel biyopsi: Eksizyonel biyopsi cilt üzerindeki şüpheli oluşumun tamamının çıkarılarak incelenmesi, insizyonel biyopsi ise bir kısmının çıkarılıp incelenmesi yöntemidir. Özellikle kanser şüphesi yaratan oluşumların, yeni çıkmış benlerin vs. incelenmesini sağlar. Ayrıca eksizyonel biyopsi, oluşumun tamamen alınmasını kapsadığı için bir tedavi yöntemi gibi de kullanılabilir.

Bunların yanı sıra kan tahlili, farklı birimlere yönlendirme gibi uygulamalar da mevcuttur.

Dermatoloji tedavi yöntemleri, hastalık ve sorunların çeşitliliği nedeniyle oldukça fazladır. Ayrıca bazı cilt sorunlarının kökeninde başka bir hastalığın varlığı bulunabilir. Hekimin bu ihtimalleri göz önünde bulundurarak, gerekli durumlarda hastayı farklı birimlere yönlendirmesi hayati önem taşıyabilir. Cilt kanseri, Behçet hastalığı gibi durumlarda da pek çok tıp alanının birlikte çalışması gerekebilir.

Uzman Dermatolog Doktor Melek Nagehan Saniç, uzun yıllara dayanan deneyimiyle, tüm dermatolojik sorunlarda, tanı ve tedavi için güvenle başvurabileceğiniz bir hekimdir.