Dermatit Nedir?

Dermatit nedir? Dermatit terimi, cilt iltihaplanması ve buna bağlı fiziksel belirtileri tanımlamak için kullanılmaktadır. Kuru cilt yamaları, kaşıntılı kızarıklıklar, döküntü gibi semptomlarla kendini belli eder. Oldukça fazla türü vardır, pek çok cilt hastalığı bu şekilde tanımlanmaktadır.

Dermatit nedir? Cilt üzerindeki çeşitli belirtilerle kendini gösteren hastalıklardır. Bunlardan bazıları mantar nedeniyle, bazıları alerjik kökenli vb. olabilmektedir. Dermatitlerin ortak özellikleri cilt üzerinde görünür belirtilerle karakterize olmalarıdır. Bununla birlikte belirtilerde de değişiklik görülebilir. Aynı tür dermatit her bireyde farklı şekilde belirti verebilir.

Dermatit Nedir, Neden Olur?

Dermatit, kişinin cilt üzerinde pullanma, kızarıklık, kaşıntı ve döküntü şikayetlerine neden olan pek çok problemin genel adıdır. Dermatit ve egzama aynı mı? Birbiri yerine kullanılabilen bu kelimeler, aynı semptomlarla ortaya çıkan pek çok hastalığın yer aldığı şemsiye terimlerdir.

Günümüzde dermatit olarak adlandırılan çeşitli hastalıklar ve belirtileri şu şekildedir;

Atopik dermatit: Ciltte kepek benzeri dökülmelere, kaşıntılı ve kuru bir cilt görünümüne neden olmaktadır. Daha çok alerjik, hassas bünyelerde ve düşük bağışıklık durumunda, her yaştan insanda görülebilir. Problemin kesin bir tedavisi ve tek bir nedeni bulunmamaktadır. Atopik egzama ya da dermatit günümüzün en yaygın cilt hastalıklarından biridir.

Seboreik dermatit: Genellikle saç derisinde görülmektedir. Bu nedenle saç egzaması olarak da bilinir. Bir mantar türünün sebum salgısı fazla olan bölgelerde çoğalması sonucu ortaya çıkar. Bebeklerde egzama vb. problemlerden en sık görüleni seboreik dermatittir. Bebeklik döneminde genellikle geçicidir ancak yetişkinlerde görüldüğünde uzun bir tedavi süreci gerektirebilir ve tekrarlayabilir.

Kontakt dermatit: Cildin temas ettiği bir nesneye karşı oluşturduğu tepkiyle ortaya çıkar. Çamaşır suyu gibi sert kimyasallara karşı ortaya çıkabildiği gibi bazı metallere karşı ya da alerjen içeren bitkilerle temas sonucunda görülebilir.

dermatit-nedir

Alerjik kontakt egzama olarak da bilinmektedir. Kırmızı döküntüler, kaşıntı, yara ve kabarcıklarla karakterizedir ancak belirtiler kişiye ve duruma özgüdür.

Toplumda oldukça yaygın görülen egzama çeşitleri bunlardır. Bunların yanı sıra kan dolaşımının azalmasına bağlı olarak görülen, psikolojik sorunlar sonrasında ortaya çıkan vb. pek çok dermatit türü mevcuttur.

Dermatit Nedenleri

Dermatit, farklı nedenlerle ortaya çıkabilen cilt hastalıklarını tanımlar. Bununla birlikte nedenleri tam olarak bilinmeyen ve komplike bir tedaviye ihtiyaç duyulan dermatit türleri mevcuttur. Dermatite neden olan etkenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Beslenme: Paketli gıdaların özellikle atopik dermatit belirtilerini artırabildiği bilinmektedir. Soya, gluten içeren besinler, susam ve fıstık gibi alerjik özellikleri bilinen yiyecekler de dermatit nedeni olabilmektedir.

Enfeksiyonlar: Çeşitli bakteri, virüs ve mantar türleri, dermatit oluşumu nedenleri arasındadır. Cilt yüzeyinde oluşan enfeksiyonlar kaşıntı, kuruluk, yara ve sulu kabarcık gibi dermatit belirtilerine neden olabilmektedir.

Genetik yatkınlık: Pek çok dermatitin genetik aktarım sonucu oluşabildiği bilinmektedir. Halihazırda bağışıklıkla ilgili zayıflıklar, alerjik bünyeye sahip olma vb. dermatit nedenleri de genetik faktörlerdendir.

dermatit-nedir

Dermatit Tedavisi

Dermatit, bir hekim tarafından konulacak tanıdan sonra tedavi edilmelidir. Oldukça yaygın bir problem olması, toplumda çeşitli tıbbi veya geleneksel dermatit tedavisi yöntemleri oluşmasına neden olmuştur.

Dermatit nedir, tedavisi nasıl olmalıdır? Dermatit tedavisi başlatılmadan önce kesin tanı için bir dermatolog tarafından muayene gerekir. Gül hastalığı, sedef gibi farklı cilt hastalıkları dermatitle sıklıkla karıştırılmaktadır. Yanlış tedavi nedeniyle söz konusu hastalıklar ilerleyebilir ya da istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.

Dermatit tedavisinde kullanılan krem ve ilaçlar mevcuttur. İlaç tedavisinden önce de krem uygulamaları için de hekime danışılması süreci kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır.

Dermatit tedavisinde;

  • Kortikosteroidli kremler,
  • Nemlendiriciler,
  • Kaşıntı giderici kremler,
  • İlaçlar kullanılabilir.
dermatit-nedir

Dermatit İçin Koruyucu Önlemler

Dermatit tedavisi için önemli adımlardan biri, problemin oluşmasına yol açan durumlardan uzak kalmaktır. Dermatit nasıl önlenir, sorusuna verilebilecek bazı yanıtlar ve semptomları azaltabilecek önlemler şu şekildedir;

  • Kimyasal ürünlerle direkt temastan kaçınmak,
  • Cildi nemli tutmak ve rüzgâr, güneş vb. dış etkenlerden korunmak,
  • Alerjen besinlerin, paketli gıdaların mümkün olduğunca az tüketilmesi,
  • Stresten, uykusuzluktan uzak bir yaşam sürmek,
  • Bağışıklığı düşürecek her türlü alışkanlıktan uzaklaşmak.

Dermatit ve diğer cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzman bir dermatologdan yardım almak gereklidir. Melek Nagehan Saniç, dermatit ve diğer pek çok cilt hastalığı tedavisi için uzmanlaşmış deneyimli bir hekimdir. Konuyla ilgili bilgi almak ve randevu için bize ulaşabilirsiniz.