Cilt Hastalıkları

Cilt Hastalıkları vücudun en geniş organı olan deride meydana gelen çeşitli hastalıkları tanımlar. Bu nedenle oldukça fazla sayıda ve farklı nedenlere bağlı cilt hastalığı mevcuttur. Cilt hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp branşı dermatolojidir.

Cilt Hastalıkları pek çok nedene bağlı olarak deri yüzeyinde belirti gösteren hastalıklardır. Alerjik, enfeksiyona bağlı ya da bir iç hastalık belirtisi olarak ortaya çıkabilirler. Vücuttaki tüm değişimlerden kolaylıkla etkilenen cilt, sürekli yenilenme ve değişim içindedir. Kullanılan kimyasallar, çevresel faktörler, hormonal değişim cilt üzerinde de çeşitli etkilere neden olabilmektedir.

Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Derinin dış yüzeyi ve mukoza; dış etkenlere, beslenmeye, iç hastalıklarına karşı oldukça savunmasız bir bölgedir. Bu nedenle cilt veya deri hastalıkları oldukça fazla sayıya ve çeşide sahiptir. Dermatoloji ve halk arasında cildiye olarak da bilinen tıp branşı tarafından tanı ve tedaviyle ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

Cilt hastalıklarını nedenlerine göre sınıflandırmak oldukça zordur. Aynı hastalık farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Örneğin stres ve zona hastalığı arasında bir ilişki söz konusudur. Bununla birlikte yine strese bağlı şekilde görülen dermatit türleri mevcuttur. Dermatit için çeşitli enfeksiyon ve alerjilerin tetikleyici veya neden olabildiği de bilinmektedir.

cilt-hastaliklari

Dermatoloji nedir? Dermatoloji deri ile ilgilenen tıp dalıdır. Vücutta çıkan lezyon ve kabartılar, renk değişimleri, siğiller, deri kanseri, seboreik dermatit vb. gibi pek çok rahatsızlığın tanı ve tedavisi için bu alana başvurulmalıdır. Dermatolojik hastalıklar bulaşıcı olabilir, kendiliğinden iyileşme veya hızlı şekilde ilerleme eğilime sahip olabilir.

Sık Görülen Deri Hastalıkları

Deri hastalıkları oldukça geniş bir spektruma sahiptir. Bununla birlikte bazı hastalıkların görülme sıklığı diğerlerinden daha fazladır. Bu hastalıklardan bazıları şu şekildedir;

Akne: Akne, özellikle ergenlik döneminde ve hormonal değişimlere bağlı şekilde, toplumdaki hemen her bireyi etkileyen bir sorundur. Hastalığın seyri ve nedenleri çeşitlidir. Akneler genellikle dönemsel ve geçicidir. Ancak uzun süren, ağrı ve kanamaya neden olan, kişiyi görsel açıdan rahatsız eden aknelerin tedavi edilmesi gerekir.

Egzama: Egzama veya dermatit, bir grup cilt hastalığının çatı terimidir. Dermatitler, çeşitli nedenlere bağlı olarak döküntü, kepek görünümü, kaşıntı gibi etkilere neden olan hastalıklardır. Neden alerji, enfeksiyon, stres veya beslenmeyle ilgili olabilir. Dermatitler, bazı diğer deri hastalıklarına benzeyebildiğinden tanı ve tedavi için hekime başvurmak gerekir.

cilt-hastaliklari

Siğil: Her yaştan insanda, farklı siğil virüsleriyle enfekte olma sonucu siğiller ortaya çıkabilir. Bunlar bağışıklık sistemi tarafından yok edilebildikleri gibi bazı durumlarda uzun ve detaylı bir tedavi süreciyle ancak ortadan kalkar. Siğiller bulaşıcıdır ve bazı türleri kanser gibi daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle görüldüğü anda hekime başvurulmalıdır.

Bunların yanı sıra benler, kurdeşen, rozasea (gül hastalığı), sedef ve vitiligo da toplumda sıklıkla görülen cilt hastalıklarındandır.

Strese Bağlı Deri Hastalıkları Nelerdir?

Stres, pek çok hastalığın altında yatan önemli nedenlerden birisidir. Bu hastalıklar arasında da özellikle cilt problem ve hastalıkları ciddi yer tutmaktadır.

  • Stres nedeniyle bağışıklığın düşmesi,
  • Psikolojik temelli cilt hastalıklarının oldukça fazla sayıda olması,
  • Stres kaynaklı davranış değişikliklerinin hastalıklara davetiye çıkarması gibi nedenlere bağlanabilir.

Stres kaynaklı olabilen ya da stres nedeniyle alevlenen bazı deri hastalıkları şu şekildedir;

  • Akne,
  • Zona,
  • Sedef hastalığı,
  • Kurdeşen,
  • Alopesi areata (saçkıran).
cilt-hastaliklari

Stres nedeniyle düşen bağışıklık da ciltte problemler görülmesine yol açmaktadır. Bu doğrultuda ruh sağlığının korunması, diğer pek çok hastalık gibi cilt hastalıkları için de engelleyici faktörlerdendir.

Cilt Hastalıklarına Ne İyi Gelir?

Cilt hastalıklarının tedavisinde çeşitli uygulamalar, ilaçlar, kremler kullanılmaktadır. Bazı cilt hastalıklarının nedeni metabolizma rahatsızlıkları ya da hormonal sorunlar olabilir. Bu hastalıklar uygun şekilde tedavi edildiğinde ciltte ortaya çıkacak belirti ve sorunlar da ortadan kaldırılabilir.

Cilt hastalıklarının tedavisinde ilaç ve kremler dışında ozon tedavisi, lazer uygulamaları, dermokozmetik ürünler de kullanılabilmektedir. Ayrıca güneş kremi kullanmak, dış faktörlere karşı cildi korumak gibi önlem ve uygulamalar sayesinde deri hastalığı riski azaltılabilir. Ortaya çıkmış hastalıkların alevlenmesi engellenebilir veya semptomlar azaltılabilir.

cilt-hastaliklari

Dermatolog Melek Nagehan Saniç, pek çok cilt hastalığının tanı ve tedavisinde uzman bir hekimdir. Siğiller, egzama vb. tüm cilt sorunlarınız için Melek Nagehan Saniç’e başvurabilirsiniz. Tedavilerimizle ilgili detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşın.