Cilt Bariyeri Nedir

Cilt bariyeri nedir? Bu soru, cildinde yaşadığı problemlerin bu bariyerdeki problemlerle ilişkili olduğunu öğrenmiş pek çok kişi tarafından merak edilir. Cilt bariyerinin sağlıklı olması, cildin de sağlıklı ve güzel görünmesini sağlamaktadır.

Cilt bariyeri nedir? Bilimsel olarak “stratum corneum” olarak adlandırılan cilt bariyeri, cildimizin en dış tabakasıdır. Alerjenler, tahriş edici maddeler ve mikroplar gibi çevresel faktörlere karşı birincil koruyucu kalkandır. Cilt bariyeri, su kaybını en aza indirerek ve nemi tutarak cildin hidrasyonunu korur.

Cilt Bariyeri Nedir, Nasıl Güçlendirilir?

Cilt bariyeri proteinler, lipidler ve korneositlerden oluşan karmaşık bir sistemdir. Sağlıklı cilt, nemlendirilmesi ve potansiyel zararlardan korunması için gerekli olan sağlam bir bariyere sahiptir. Bu bariyer sayesinde toksin, bakteri, tahriş edici maddeler gibi dış etkenlerin cilt ile teması engellenmektedir.

Cilt bariyeri nasıl güçlendirilir? Ciltteki bariyer yapısı, zaman zaman zayıflayabilir, bazı hususlara dikkat edilmediği takdirde zarar görebilir. Bu bariyerin bozulmasına neden olabilen pek çok etken söz konusudur. Cilt bariyerinin zarar görmesini engellemek ve var olan bariyerin güçlü kalmasını sağlayabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır;

  • Cildin kurumasını engellemek,
  • Güneş koruyucu kullanmak,
  • Tahriş edici cilt bakımından kaçınmak,
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme.
Cilt Bariyeri Nedir

Cilt bariyerini güçlendirmek ve korumak, cilt bariyeri bozulması sonrası doğacak gerekliliklerden çok daha basittir. Bu nedenle bariyerin korunması, cildin genel olarak nazikçe ve iyi temizlenmesi, çok sıcak ve çok soğuk etkenlerden uzak durulması önemlidir. Bununla birlikte bazı titreşimli cilt temizliği ürünleri, agresif cilt bakım uygulamaları vb. de cildin zarar görmesine neden olan etmenlerdendir. Bu noktada kişilerin dikkatli biçimde ürün seçmesi ve mümkünse dermatolog onayıyla, cildine uygun ürünlerle bakım yapması gerekir.

Cilt Bariyerine Ne İyi Gelir?

Cilt bariyeri esasen oldukça güçlü bir yapıdır. İçinde lipit, keratin gibi maddeler bulunan bir bileşiktir. Özenli bir cilt bakımı ve bazı hususlara dikkat edilmesi sayesinde yüksek maliyetli, zor bir tedavi olan cilt bariyeri onarma uygulamalarına gerek kalmaz. Böylece cilt kendi sağlıklı yapısını korur.

Sağlıklı bir cilt bariyerinin korunması, canlı ve genç görünen bir cilt için çok önemlidir. Çeşitli cilt bakım bileşenleri ve uygulamaları bu koruyucu tabakayı beslemeye ve güçlendirmeye yardımcı olabilir:

Güneş kremi: Güneş ışınları cilt bariyerine zarar verebilen ciddi bir etkendir. Günlük güneş kremi kullanımı cildi, cilt bariyerine zarar verebilecek ve erken yaşlanma belirtilerine yol açabilecek ışınlardan korur.

Nazik temizleyiciler: Cilt pH seviyesi ile uyumlu ve bu sayede bariyere zarar vermeyen, yüksek seviyede soyucu, temizleyici kimyasal içeriği bulunmayan temizleme ürünleri, cilt bariyerinin korunmasına yardım eder.

Cildin fiziksel müdahale ile soyulmaması: Cilt, yalnızca basit temizlik adımları ve gerekli durumlarda kimyasal soyucularla temizlenmelidir. Fiziksel soyucu ürünler cilt bariyerine ciddi zararlar verebilir.

Cilt Bariyerinin Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Cilt, vücuttaki en geniş organdır. Üstelik çevresel faktörler ve fiziksel sağlık cilt bariyerinin durumunu önemli şekilde etkiler. Herhangi bir nedenle bu bariyerde hasar ortaya çıkabilir. Fark edilmez ve tedavi edilmezse lekelenmeler, kızarıklık, kaşıntı gibi problemleri beraberinde getirir. Sıkça karşılaşılan cilt bariyerinin bozulması belirtileri şunlardır;

  • Kuruluk hissi,
  • Hassasiyet,
  • Kaşıntı,
  • Kızarıklık ve enflamasyon,
  • Doku değişikliği,
  • Akne problemi.
Cilt Bariyeri Nedir

Eğer nemlendirici uyguladıktan sonra dahi cildin nemlenmediği gözlemleniyorsa, bu bir bariyer hasarı belirtisi olabilir. Zedelenmiş cilt bariyeri daha önce kullanılan cilt bakım ürünlerine karşı dahi tepki göstermeye başlar. Eğer düzenli kullanılan ve öncesinde cildin tolere ettiği ürünler sonrasında yanma, tahriş, hassasiyet görülüyor ise, cilt bariyerinin bozulmuş olma ihtimali yüksektir.

Akneler de kendi başına bir problem olabildiği gibi, cilt bariyerinin bozulduğuna işaret olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bozulmuş cilt bariyerinde pürüzlenme, soyulma gibi durumlarla karşılaşılmaktadır.

Cilt bariyeri bozulursa ne olur? Bozuk cilt bariyeri, tüm dış etkenlere karşı aşırı hassasiyet gösterir. Bu da sık sık iltihaplanma, sivilcelenme, hatta roza gibi hastalıklarla karşılaşma riskini beraberinde getirmektedir. Bu nedenle bozulan cilt bariyerini onarmak için zaman kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Bozulan Cilt Bariyerini Onarmak

Bozulmuş bir cilt bariyeri, beraberinde çeşitli hastalıkları ve cilt problemlerini getiren ciddi bir sorundur. Bu durumda bir hekime başvurulması gerekir. Evde yapılabilecek diğer tedavi uygulamaları ve cilt bariyeri iyileşmesi sürecini hızlandıracak öneriler şu şekilde sıralanabilir;

Seramid içerikli ürün kullanmak: Seramidler ciltte doğal olarak bulunan lipidlerdir. Seramidlerle zenginleştirilmiş cilt bakım ürünleri kullanmak cildin lipid tabakasını yenilemeye ve bariyer fonksiyonunu güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Niasinamid içerikli ürün kullanmak: B3 vitamini olarak da bilinen niasinamid, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve seramid üretimini artırabilir, böylece cilt bariyerini güçlendirmeye, dokuyu iyileştirmeye ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur.

Yeterli su tüketimi: Vücutta yeterli su bulunmadığında cilt ve diğer organlarda çeşitli hasarlar oluşur. Günde 2-3 litre kadar su içildiğinde cilt kaybettiği nemi geri kazanabilir ve iyileşme süreci hızlanabilir.

Cilt bariyeri ne kadar sürede düzelir? Hekimin önereceği cilt bariyerini güçlendiren kremler ve diğer ürünler düzenli kullanıldığı takdirde birkaç hafta içinde gözle görülür iyileşme yaşanacaktır.