Bebeklerde Egzama
Bebeklerde Egzama

Bebeklerde Egzama

Bebeklerde egzama, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan yaygın bir cilt problemidir. Sıklıkla çevresel faktörlerden, tahriş kaynaklı ya da alerjik nedenlere bağlı olarak gelişir. Kaşıntı ve acı verici olabilmektedir, tespit edildikten sonra hızlıca tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde egzama tedavi edilmediği takdirde ilerleyebilen ve semptomları ağırlaşabilen bir sorundur. Bu nedenle fark edilir edilmez tanı ve tedavi için bir dermatoloğa başvurmak gerekir. Çok fazla nedene bağlı olarak gelişebildiğinden özellikle tanı evresinde, konuyla ilgili deneyimli bir hekimin çalışması önemlidir.

Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Bebek egzaması nedenleri ve görülen egzama çeşitleri oldukça fazladır. Egzama, genetik ve çevresel pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Problemin kaynağı tespit edilmeden tedaviye başlanması doğru değildir. Bebekte egzama, bazı durumlarda oldukça uzun süren tedavilerle iyileşmektedir.

Genel olarak “bebek egzaması neden olur?” sorusunun yanıtları şu şekildedir;

Bebeklerde Egzama

Tahriş

Bebeklerin cildi oldukça hassastır. Cilt yapısına uygun temizlik ve bakım ürünleri kullanılmaması, giysiler, bebek bezleri zaman zaman tahrişe ve buna bağlı egzamalara neden olmaktadır. Bebek bakımında kullanılacak ürünlerin buna özel üretilmiş olması gerekir.

Bazı yiyecekler

Özellikle bazı tohumlara, süt ve süt ürünlerine, yumurta gibi yiyeceklere karşı vücut tepki olarak egzama geliştirebilir. Bu durumda, nedenin belirlenmesi ve o yiyeceklerden uzaklaşılmasıyla egzama iyileşebilmektedir.

Alerjen maddeler

Küf, polen, evcil hayvanlar, toz gibi yetişkinlerde de alerjik olabilen etmenler, bebeklerde egzama nedeni olabilmektedir. Bebeklerin toplum geneli için alerjik reaksiyona neden olan maddelerden özellikle uzak tutulması önemlidir.

Mikroorganizmalar

Bazı bakteri ve mantar türleri egzamaya yol açabilmektedir.

Terleme de egzamaya neden olabilir, bu yüzden bebeklerin çok sıkı giydirilmemesi önerilir. Bu etkenlerden uzak durulduğu takdirde bebeklerde egzama riski minimuma indirilebilir.

Ayrıca aile bireylerinde astım, alerjik nezle, egzama gibi sorun ve hastalıkların olduğu bebekler egzama açısından daha fazla riske sahiptir. Bu durumda, genetik yatkınlıktan kaynaklanan risklerin en aza indirilmesi için egzama nedenlerine karşı daha korunaklı bir ortam oluşturulması gerekebilir.

Bebeklerde Egzama

Bebekte Egzama Belirtileri

Bebeklerde egzama, oluşum nedenine ve bebeğin cilt yapısına göre farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bununla birlikte bebek egzamasının en sık yanaklarda görüldüğü bilinmektedir. Bebeklerde en sık rastlanan egzama belirtileri şu şekildedir;

  • Deride kızarıklıklar,
  • Pullanma ve kepeklenme görüntüsü,
  • Yuvarlak ve kırmızı lekelenmeler,
  • Kafa derisinde kepeklenme,
  • Egzamalı bölgede kaşıntı, yanma ve hassasiyet.

Bu belirtilerden biri ya da birkaçı görüldüğünde, bebeğin bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekir. Yapılan tetkik ve muayene sonucunda egzama nedeni belirlenir ve buna uygun tedavi yöntemine başlanır.

Belirtilerin azaltılması için çeşitli nemlendirici kremler, günlük bakım ürünleri kullanılabilir. Kaşıntı söz konusuysa bebeğin kendine zarar vermemesi için tırnaklarının kısa tutulması önemlidir. Bunların yanı sıra egzamayı artıracak her tür etkenden uzaklaşılması da tedavinin bir parçasıdır.

Uzman Doktor Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurarak bebeğinizdeki egzama belirtilerinin kontrol altına alınması, tanı ve tedavi işlemlerini güvenle tamamlayabilirsiniz. Ayrıca tüm dermatolojik muayene ve tedavi seçeneklerimizi inceleyebilir, detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.