Tırnak hastalıkları tırnakların yapısında, renginde ve büyümesinde çeşitli bozukluklara yol açan durumları ifade eder. En sık görülen tırnak hastalıkları arasında tırnak mantarı (onikomikoz), tırnak batması ve tırnak psoriasisi yer alır. Bu rahatsızlıklar tırnaklarda renk değişiklikleri, kalınlaşma, kırılma, şekil bozuklukları ve bazen de ağrıya neden olabilir.
Tırnak hastalıkları, bazı durumlarda daha ciddi sistemik hastalıkların belirtisi olabilir ve bu nedenle dikkatle ele alınmalıdır. Örneğin, koilonişi (kaşık tırnak) demir eksikliği anemisinin bir göstergesi olabilirken, melanonişi adı verilen kahverengi veya siyah tırnak çizgileri cilt kanserinin (melanom) belirtisi olabilir. Paronişi gibi enfeksiyonlar ise tırnak kenarlarında kızarıklık, şişme ve ağrıya neden olur ve tedavi edilmezse daha ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.
Tırnak Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?
Cildimizin bir uzantısı olan tırnaklar genel sağlığımızı yansıtır ve sağlıklı görünümleri kozmetik açıdan da önemlidir. Nesneleri kullanmamıza, kaldırmamıza, tutmamıza ve ayak parmaklarımız parmaklarımızdaki ince cildi korumamıza ve desteklememize yardımcı olmaktadırlar.
Tırnaklar, parmaklarınızın ve ayak parmaklarınızın ucundaki cilt hücreleri tarafından üretilir. Tırnaklar keratinden yapılmıştır. Bu dayanıklı protein sadece saç ve deride bulunur. Tırnağın kendisi farklı katmanlardan oluşur.
Tırnak değişiklikleri çeşitli cilt hastalıklarının belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Tırnak şekli, rengi veya yüzeyindeki farklılıklar dikkatle değerlendirilmelidir. Tırnak bakımı da vücut bakımı gibi aksatılmadan yapılmalıdır. El ve ayak sağlığınızı korumak için düzenli bakım yapılması önerilir. Günün çoğunu ayakkabıların içerisinde geçirmek zorunda kalan, ayak tırnaklarınızın sağlığı tehlike altında olabilir. Özellikle ayak tırnağı sorunları başka rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Egzama, nasır, mantar ve sedef hastalığı gibi birçok cilt hastalığı tırnak sorunlarına neden olabilir.
Sık Görülen Tırnak Hastalıkları
Tırnak Mantarı
Sıcak ve nemli ortamlarda gelişen mantar, sık görülen bir tırnak hastalığıdır. Mantarlı tırnaklar bozuk, beyaz, sarı veya kahverengi görünür. Tinea unguium özellikle bağışıklık sistemi zayıf ve diyabetli kişilerde görülür. Mantar çoğunlukla yüzme havuzu, sauna, spor salonu ve soyunma odası gibi ortak alanlarda bulaşabilir. Aile üyelerinden birinde tırnak mantarı rahatsızlığı varsa diğer aile üyelerine de rahatlıkla yayılabilir. Tırnak mantarı için ilaç tedavisi en yaygın olanıdır fakat dermatoloğunuz gerekirse lazer tedavisi de kullanılabilir.
Tırnak Sedefi
Tırnakları etkileyen başka bir hastalık olan sedef hastalığı, tırnak yüzeyinde noktasal gamzelerin oluşmasına neden olur. Tırnaklar sarı, yağlı bir görünüme sahiptir. Tırnak sedefi tedavisinde ilaç tedavisi planlanır ve teşhise göre merhem ve kremler uygulanır.
Tırnak Egzaması
Egzamadan kaynaklanan tırnak egzaması, hastalığın tanısıyla doktor gözetiminde planlanır. Egzama tırnakların renk değiştirip kalınlaşmasına sebep olur. Tanıyı diğer durumlarla karıştırmamak için deneyimli bir dermatologla tedaviye devam etmek önemlidir. Egzama tedavisi için egzama ilaçları, özel sabun ve kremler kullanılmaktadır.
Liken
Liken, egzamaya benzeyen bir deri rahatsızlığıdır. Tırnakta incelme ve uzunlamasına çizgiler oluşur. Tırnak dibinden uç kısmına kadar kanata benzer doku uzaması görülür. Teşhis konulduktan sonra hastanın ihtiyacına uygun tedavi planlaması yapılır.
Tırnak Batması
Tırnak batması, sert dokunun yumuşak doku içinde kalmasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla dar ayakkabı giyilmesinin sonucu olarak ayak baş parmağında bu rahatsızlığa saptanabilir. Ayrıca yanlış tırnak kesimi ve darbeler de tırnak batmasına sebep olmaktadır.
Ağır durumda olmayan tırnak batmalarında cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Tedavi süreci iltihaplı dokunun iyileştirilmesine yönelik planlanır. Tedavi süreci antibiyotikle ilerleyebilir, apse oluşumu varsa içi boşaltılabilir. Fakat tırnak batması ilerlemiş durumda ise gerekli cerrahi müdahaleyle tırnak kenarındaki dokunun alınması ve tırnağın bir bölümünün çıkarılması gerekebilir
Tırnak Kırılması
Tırnaktaki kırılmalar, güçsüzlükler, beyaz lekeler ve incelmeler genellikle demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum eksikliğinden kaynaklıdır. Tırnak kırılması tedavisinde eksik vitaminlerin tamamlanmasıyla ilerlenir.
Tırnak Siğilleri
Tırnak altında veya tırnak kenarlarında meydana gelen siğiller tedavisi en zor olan tırnak rahatsızlığıdır. Tırnak siğillerinin tedavisi uzun sürmektedir. Ayrıca doktor kontrolünde verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Siğil tedavisinde Kriyoterapi işlemi sıklıkla tercih edilmektedir. Bu işlem esnasında siğil azot ile doldurularak iyileştirilmeye çalışılır.
İlaca bağlı olarak tırnak anormallikleri sıklıkla gözlemlenmektedir. Çizgilenmeler, kalınlaşma, tırnağın yatağından kopması, yumuşak doku kızarıklıkları, kanama belirtileri ile karşılaşılmaktadır. Kanser ilaçları ve kan sulandırıcılar tırnaklarda hastalığa neden olabilir.
Düzenli el ve ayak bakımı bu sorunların önüne geçebilir. Özellikle şeker hastalarında yaralar çok açık ve iyileşmesi yavaş olduğu için belirtiler göz ardı edilmemelidir. Tedavi ve bakım bir dermatolog gözetiminde planlanmalıdır.
Hemen Randevu Al
Uzm. Dr. Melek Nagihan Saniç ile cilt hastalıklarınızı tedavi etmek, saç dökülmenizi durdurmak, estetik uygulamalar ve lazer tedavi yöntemleri ile yüksek kalitede hizmet almak ve sağlığınıza tekrar kavuşmak ister misiniz? Daha fazla beklemeden iletişime geçin!