Genital Siğil
Genital Siğil

Genital Siğil

Genital siğil genellikle Human Papilloma Virus (HPV) adındaki bir mikroorganizmanın sebep olduğu enfeksiyondur. Siğiller vücudun pek çok bölgesinde gözlenebilirler. Genital bölgede siğile yol açan virüs, yalnızca cinsel yolla bulaşmaz. Siğil/HPV ihtiva eden vücut bölümlerinin birbirine temas etmesiyle ya da öpüşme yoluyla da bulaşabilir.

Genital siğil nasıl geçer? Genital bölge tabiri, cinsel organları ifade etmektedir. Siğile sebep olan virüsün önemli bulaşma yollarından biri cinsel ilişki olduğundan, bu bölgelerde siğil görülme ihtimali yüksektir. HPV kaynaklı siğillerde birkaç yıl içinde, virüsün vücuttan atılmasından kaynaklanan küçülmeler olsa da vakit kaybedilmeksizin bu siğillerin tedavi edilmesi önerilmektedir. Tedavide çeşitli kremlerden veya dondurma ve siğil yaktırma olarak bilinen yöntemlerden faydalanılmaktadır.

Genital Siğil

Genital Siğil Tedavisi Ankara

Siğillere sebep olan HPV’nin vücuttan uzaklaştırılabilmesi için bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve onunla mücadele etmesi gerekmektedir. Bazı bulaşmalar, asemptomatik seyreder. Yani kişi bu virüsü taşıdığından habersizdir. Ancak asemptomatik vakalarda dahi HPV virüsü temas yoluyla başka insanlara bulaşabilmektedir.

Siğile ne iyi gelir? Semptomatik vakalarda siğil gelişimi gözlenir. Bu siğillerin kısa sürede ve kendiliğinden geçmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Ayrıca bazı HPV tipleri kansere yol açabileceğinden tedavinin tıbbi uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ankara’daki kliniğinde hizmet veren dermatoloji uzmanı Dr. Melek Nagehan Saniç’in kliniğinde genital bölge siğillerinin tedavisi başarıyla gerçekleştirilmektedir. Siğillerin durumu ve konumu ile hasta talepleri dikkate alınarak aşağıda yer alan tedavi yöntemlerinden biri veya birkaçı uygulanabilmektedir.

Dondurma (kriyoterapi)

Yakma

Krem

Genital HPV Siğil Tedavisi

Vajinada siğil nasıl geçer? Cinsel organlarda gözlenen siğiller lazerle yakılarak, dondurularak veya eğer büyükse cerrahi yöntemlerle alınarak tedavi edilebilmektedir. Peki vajinada siğil neden olur? Vajinal siğiller cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Bazı nadir vakalarda, siğil bulunan başka bir insanın farklı vücut bölümlerinin (el, dudak vb.) vajinaya temas etmesi ile de bulaşma görülebilmektedir.

Cinsel siğiller tehlikeli mi? Siğile yol açan HPV’nin bazı suşları/tipleri kansere yol açabilmektedir. Ayrıca bu siğiller dokunma, cinsel ilişki ve öpüşme gibi yollarla başka insanlara da bulaşabilmektedir. Siğil tedavi edilmezse ne olur? Bu durum ciddi bir halk sağlığı problemine yol açabilecek potansiyeldedir. Dolayısıyla bulaş riskini önlemek için siğillerin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Siğillere kesin çözüm var mı? Günümüz tıbbının imkanları ölçüsünde, siğil tedavisi neredeyse kesin olarak yapılabilmektedir. Siğiller dondurularak, lazer ışınları yardımıyla yakılarak veya kremler ile tedavi edilebilmektedir. Bu kremler hem antiviral hem de bağışıklık hücrelerini düzenleyici etki gösterebilmektedir.

Genital Siğil

Her Siğil HPV midir?

Her siğil yapısının HPV adlı virüs tipiyle ilgisi yoktur. Ancak siğile sebep olan virüsler genel olarak Herpesviridae familyasının bir üyesidir. Cinsel temas olmadan da insanlarda siğil yapıları görülebilmektedir. Örneğin küçük bir çocuğun ayağında veya yüzünde siğiller veya uçuklar gözlemlenebilmektedir.

Siğil olup olmadığını nasıl anlarız? Ağız içi, dudak, anüs, genital bölge gibi bir yerinizde karnabahar görüntüsünü andıran kırmızımsı/pembemsi küçük çıkıntılar mevcutsa siğilden şüphelenebilirsiniz. Yakın zamanda veya son iki yıl içinde korunmasız bir cinsel ilişki yaşadıysanız bu çıkıntılı yapıların siğil olma olasılığından daha fazla şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Erkeklerde genital siğil nerelerde görülür? Anüs, penis, ağız içi ve dudak kenarlarında siğillere rastlamak mümkündür. HPV bulaşma riskini azaltmak amacıyla prezervatif kullanılması ve tek eşli ilişkilerde bulunulması önerilmektedir. Özellikle de HPV’nin zararlı tiplerinin bulaşmasını önlemek amacıyla HPV aşısı olunmalıdır. Bu aşı, HPV’ye bağlı kanserlerin gelişimini de çok ciddi ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle bir çeşit kanser aşısı olarak da değerlendirilmektedir.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.