Dishidrotik egzama el ve ayakta görülen, genellikle kabartılı ve kaşıntılı lezyonlarla belirti gösteren bir egzama türüdür. Nedeni tam olarak belirlenemeyen cilt problemi, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Ayrıca alerjik öykü ve ailede egzama varlığı risk faktörlerindendir.
Dishidrotik egzama kişinin yaşam kalitesini oldukça ciddi derecede düşürebilir. Sıklıkla ellerde egzama görülmektedir, dolayısıyla kişinin günlük yaşantısındaki rutin işleri yapması bile güçleşebilmektedir. Evde yapılan bazı uygulamalar şikayetleri azaltabilir, ancak tanı ve tedavi için bir hekim muayenesi gereklidir.
Dishidrotik Egzama Nedir?
Sıvı dolu, ağrılı kabarcıklara neden olabilen, el ve ayakta -özellikle ellerde- görülen bir egzama türüdür. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı tetikleyici ya da hastalığa yakalanmayı kolaylaştırabilen etkenlerin varlığı bilinmektedir. Bu etkenlerden bazıları şu şekildedir;
Ayrıca pek çok hazır gıda ve yanlış beslenme biçimleri de olası faktörlerdendir. Katkılı yiyecekler ve içecekler, aşırı şeker tüketiminden kaçınmanın hastalığın oluşması ve ilerlemesini engelleyici etkisi vardır.
“Dishidrotik egzama bulaşıcı mı?” benzeri soruların yanıtı, hayır’dır. Bu egzama türü de diğer pek çok egzama gibi bulaşıcı değildir. Ancak bazen enfeksiyonlardan kaynaklı olarak görülebilir ya da sonrasında enfeksiyon oluşabilir. Bu enfeksiyonların bulaşma riski vardır.
Dishidrotik Egzama Tedavi
Egzamanın kontrol ve tedavisi için uzman bir dermatolog muayenesi oldukça önemlidir. Zira bu sorun, başka hastalık ve sorunlarla karıştırılabilmekte ve geciken tedavi uygulamalarıyla hasta daha zorlayıcı bir sürece girebilmektedir.
Dishidrotik egzama tedavisi için pek çok farklı yöntem kullanılır, tedaviye yanıt süreleri ve işleyiş kişiye özel olarak planlanır. Bu tedavi yöntemlerinden başlıcaları;
- Kortikosteroid içerikli ilaçlar,
- Antihistaminik (alerji karşıtı) ilaçlar,
- Antibiyotikler,
- Kortizonlu krem ve merhemler,
- Terleme ve buna bağlı egzama gelişiminde botoks uygulamasıdır.
Ayrıca çeşitli aromaterapi yağlarıyla, soğuk kompres yapılarak, mineral tuzları ve ışık terapisi gibi yöntemlerle tedavi uygulanabilir ve kişi semptomların azalmasına bağlı olarak rahatlayabilir.
Dishidrotik egzamaya ne iyi gelir? şeklindeki bir soru için, evde uygulanabilecek şikâyet azaltmaya yönelik öneriler ise şu şekildedir;
- Kimyasal içerikli temizlik ürünlerinden ve kişisel bakım malzemelerinden uzak durulmalıdır.
- Sigara ve alkolün bırakılmalıdır.
- Vücuttaki enfeksiyonların doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereklidir.
- Bağışıklığın güçlenmesi için buna uygun beslenme düzeni uygulanmalıdır.
- Vücudun temiz içerikli kremlerle nemlendirilmesi önemlidir.
- Temizlik, bulaşık gibi işlerin eldivenle yapılması gerekir.
Uzman Doktor Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurarak egzama için güvenle teşhis ve tedavi işlemlerini yaptırabilirsiniz. Ayrıca tüm diğer cilt sorunları ve hastalıkları için de kliniğimizi ziyaret edebilir, konuyla ilgili tüm sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.