Cilt Benleri

Cilt Benleri, cilde renk veren hücrelerin cilt altına normalden farklı olarak yerleşmesiyle oluşur. Cilt benleri yapıları gereği değişkenlik gösterirken, benlerin oluşumundaki en büyük etken genetik faktörlerdir. Özellikle Çile meyilli açık bir cilt rengine sahip ya da göz rengi mavi-yeşil olanlarda ben oluşumu daha çok görülür.

Cilt benleri olarak adlandırdığımız yapının türü çok çeşitli olup; düz, deriden hafif şişkince oldukları gibi, saplı bir şekle da sahip olabilirler. Cilt benleri yapısal olarak sadece şekilleri değil aynı zamanda renkleri de farklı olabilir. Öyle ki bu renk yelpazesi beyazdan siyaha kadar uzanır. Burada önemli olan nokta vücutta birden çıkan ya da öncesinde var olup da renk ve şekil değiştiren benleri vakit kaybetmeden bir dermatoloğa göstermektir.

(Cilt Benleri) Nevüs Nedir? Ben Neden Çıkar?

Cilt beni (nevüs) deriye renk veren melanin adı verilen bir madde üretir. Melaninlerin derinin renginden farklı olarak çoğalıp bir araya gelmesiyle ciltteki benler oluşur. Ya da tam olarak neden olduğu bilinmeyen bir sebepten dolayı melanosit hücreleri bir araya yoğun bir şekilde toplanarak da benleri oluşturur diyebiliriz. Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar.

Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar. İşte böyle bir riski ortadan kaldırmak için de benler çeşitli yöntemlerle alınır.

Cilt Benleri

Instagram’dan Takip Edin!

drmeleknagehansanic

Doktor Takvimi

Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç

Google Business

drmeleknagehansanic

Hangi Benler Tehlikelidir?

Benler, zararsız cilt tümörü olarak adlandırılır. Her insanda bulunan irili ufaklı benlerin çoğu zararsız olsa da bazılarının kanser riski taşıma oranı fazladır. Benlerin tehlikeli olabileceği başlıca durumlar şu şekildedir:

  • Eğer mevcut olan bir benin yapısında düzensizlik oluştuysa.
  • Aynı bende siyah-kahverengi-mavi-pembe gibi pek çok renk birden varsa.
  • Cilt benleri asimetrik bir yapıdaysa.
  • Benin üzeri sulu ve kenarları düzensiz ise.
  • Ben kaşınıyor ise.
  • Benin üzerinde kanama ve yara var ise.
  • Ailesinde cilt kanseri hikayesi olanlar var ise.

Bu durumlarda beni hemen bir dermatolog görmeli ve gerekiyorsa da ben aldırılmalıdır. Benlerin tanısında kullanılan dermatoskoplar sayesinde benlerdeki riskler artık çok kolay bir şekilde tespit edilmektedir. Dermatoskopide kullanılan bir alet olan dermatoskop ile yağlanmış deri yüzeyi ışıkla büyütülerek inceleneme işlemi gerçekleştirilir.

Ben Aldırma İşlemi Zararlı Mıdır?

Ciltte oluşan benleri aldırmak tehlikeli değildir. Cilt benleri genelde iki sebepten dolayı aldırılır. İlki estetik açıdan kötü bir görünüme sahip olması, ikincisi ise kanser olma riskinin olması. Bende eğer söz konusu kanser risk saptanmışsa hemen cerrahi bir yöntemle alınması gerekir.

Lazerle Ben Aldırma İşlemi Nasıl Bir Yöntemdir?

Lazerle ben aldırma son yıllarda çok sık tercih edilen pratik bir yöntemdir. Lazer haricinde de benler çeşitli yöntemlerle alınabilir. Fakat lazer yöntemi diğerlerine göre çok daha hızlı ve konforludur. Bu yöntemde acı ve ağrı duymamak için lokal anestezik krem kullanılır. Uygulamadan sonra ortalama bir hafta kadar ciltte hafif bir kızarıklık olabilir. En güzel yönlerinden biri ise sonrasında ciltte hiçbir izin kalmamasıdır.

Cilt Benleri
Cilt Benleri

Benler Nasıl Geçer?

Ben tedavisi ameliyatlı ameliyatsız olmak üzere iki yöntemle yapılır. Ameliyatlı tedavide benin alınacağı bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu işlem için küçük iğneler kullanılır. Anestezi etkisini gösterdikten sonra da benin olduğu bölge tam katla alınır. Son olarak da kesilen yerin üzeri dikişle dikilir.

Ameliyatsız ben aldırma ise hasta açısından daha konforludur. Lazerle ve radyo frekans ile olmak üzere iki türlüdür. Lazerle ben aldırma sadece bir seans sürer. Lazerde elektrik enerjisi ısıya dönüşerek oluşan ısı ile benler alınır. Lazerin cilde herhangi bir zararı yoktur. İşlem ise ortalama 5 dakika sürmektedir. Lazerle ben tedavisinde kesi olmadığı için dikiş atılmasında gerek kalmaz.

Radyo frekansla ben alımında ise elektrik enerjisi radyo dalgasına dönüşür. Radyo dalgaları da buharlaştırılarak ben alımı gerçekleştirilir. Bu yöntemde de tıpkı lazerde olduğu gibi dikiş yoktur.

Ben Aldırma Fiyatları Nasıldır?

Ben aldırma fiyatları benin büyüklüğü, sayısı ve operasyonun yapılacağı hastane ve kliniğe göre farklılık göstermektedir. Yapılacak olan muayeneden sonra ücret konusu daha net belirlenebilir.

Instagram’dan Takip Edin!

drmeleknagehansanic

Doktor Takvimi

Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç

Google Business

drmeleknagehansanic

Hemen Randevu Al

Uzm. Dr. Melek Nagihan Saniç ile cilt hastalıklarınızı tedavi etmek, saç dökülmenizi durdurmak, estetik uygulamalar ve lazer tedavi yöntemleri ile yüksek kalitede hizmet almak ve sağlığınıza tekrar kavuşmak ister misiniz? Daha fazla beklemeden iletişime geçin!

Organik İletişim Formu
cilt-benleri