Akne Tedavisi (Sivilce Tedavisi)

Akne tedavisi, ergenlik döneminin en önemli rahatsızlıklardan biri olan, yağ bezlerinin ve kıl köklerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan akne cilt hastalığında kullanılır. Ergenlik dönemi ile birlikte her yaşta görülebilen bu sorun, hormonların etkisiyle de ortaya çıkar. Genellikle yüz ve çevresinde görülür. Ayrıca omuz, sırt, saç derisi ve boyun bölgesinde de çıkabilir. Sivilce sorunu tedavi edilmediğinde veya yanlış bir uygulama yapıldığında vücutta iz kalabilir. Bu nedenle erken tanı ve uygun akne tedavisi oldukça önemlidir.

Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce, sebum adı verilen yağ salgılayan kanalların şişmesi ya da tıkanması sonucu ortaya çıkar. Sebum artışının sebebi ise yağ bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklı yağ birikimidir. Bu yağların birikmesi sonucu gözenekler tıkanır. Tıkanan gözenekler cilt yüzeyinde bulunan mikrobik bakterilerle enfekte olur. Bu enfekte sonucu ciltte kırmız ya da sarı renkte iltihaplı şişlikler oluşur.

Sivilcenin çıkmasını tetikleyen faktörler arasında erkeklik hormonunun fazla çalışması veya hormonal rahatsızlıklar da vardır. Sivilcenin ortaya çıkmasını yağlı cilt yapısı ve bağışıklık sistemi ile ilgili bazı faktörler tetikleyebilir. Aynı zamanda bazı yiyecekler ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri rahatsızlığın sebepleri arasında sayılabilir.

Akne Oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Akne oluşumuna etki eden faktörler arasında genetik yatkınlık önemlidir. Aile üyelerinde şiddetli sivilce rahatsızlığı yaşanmış ise kişinin bu konuda önlemini alması, erken tanı ve tedavi konusunda bilinçli olması gerekir. Bunun dışında sivilce oluşumunu etkileyen faktörler şunlardır:

  • Çikolata, fındık, fıstık vb. yağ ve şeker oranı yüksek besinler,
  • Kortizon ve vücut geliştirme ilaçlarının yan etkileri,
  • Güneş ışığına fazla maruz kalma,
  • Cilt bakımı için kullanılan kozmetik ürünlerinin yanlış kullanımı veya kalitesiz olması,
  • Yoğun stres,
  • Kadınlarda adet döneminin etkileri,
  • Sigara kullanımı,

Hormonların etkisiyle özellikle ergenlik döneminde yağ bezlerinin büyümesi ve yağ üretiminin artması.

Akne Tedavisi ( Sivilce Tedavisi )

Instagram’dan Takip Edin!

drmeleknagehansanic

Doktor Takvimi

Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç

Google Business

drmeleknagehansanic

Akne Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

Akne ergenlik döneminde görülen bir rahatsızlık olmasının yanında bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Hormonal birtakım bozuklukların sebep olduğu bu durum öncelikle akne tedavisi ile düzeltilmesi gerekir.

Ergenlikten sonra vücutta görülen akne oluşumları böbrek üstü bezleri ve yumurtalıklarla ilgili problemlerin belirtisi olduğu ifade edilebilir. Son dönemde yapılan araştırmalar sonucunda insülin direnci ile ilgili rahatsızlıkların semptomları arasında da vücutta sivilcelerin çıkması görülmektedir.

Akne tedavisi ile ilgili öncelikle sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Sivilcelerin çıkma sebebi ergenlik dönemi ile ilgili olmayıp bir rahatsızlığın sonucu ortaya çıkan semptomlar olabilir. Böyle bir durumda sivilce ilaçları ya da buna yönelik biri yöntem kullanılmadan hastalığın akne tedavisi ile birlikte oluşumları da yok olabilir.

Akne Hangi Durumlarda Görülür?

Akne çeşitli şekillerde görülebilir. Çıktığı yere, büyüklüklerine ve şekillerine göre farklı formlardadır.

Fungal akne, kaşıntı ile birlikte ortaya çıkan küçük sivilcelerdir. Kıl kökü enfeksiyonu olarak da bilinir. Genel olarak sırt, göğüs ve kollarda çıkar. Küçük beyaz noktalar şeklinde görülür. Kaşıntıya sebep olduğu için ciltte tahriş görülebilir. Tetikleyen faktörler şunlardır:

  • Giyilen dar giysilerin sebep olduğu terleme,
  • Aşırı nem ve sıcaklık,
  • Çok fazla şeker ve karbonhidrat tüketimi,
  • Uzun süre terli giysiler giymek,
  • Antibiyotik kullanımından kaynaklı mantar sivilceler.

Akne vulgaris ise sivilcenin bir diğer adı olmakla birlikte ergenlik dönemi sivilcelerine verilen isimdir. Genellikle yüz, boyun, kol ve sırtta görülen bu sivilcelerin görüldüğü durumlar şöyle sıralayabiliriz:

  • Aşırı yağlı ve şekerli ürünlerin tüketilmesi
  • Cildin yağlı olması
  • Derinin temizliğine özen gösterilmemesi
  • Hormonal sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Akne Tedavisi ( Sivilce Tedavisi )
Akne Tedavisi ( Sivilce Tedavisi )

Akne Oluşumu Nasıl Engellenir?

Akne tedavisi kapsamında akne oluşumunu engelleyecek çeşitli önlemler alınabilir. Özellikle cilt bakımına özen göstermek en önemli yoldur. Cilt sağlığı ve beslenme akne oluşmasını önleyebilir. Cilt sağlığını korumak için ise su tüketimine özen gösterilmelidir.

Yüz en az günde iki defa yıkanmalıdır. Ayrıca eller de sık sık yıkanmalıdır.  Bununla birlikte havluların temizliğine de dikkat edilmelidir. Nemli olan havlu bakteri üretimine sebep olur.
Sauna ve hamam gibi havalandırması olmayan yerlerden uzak durmak cilt sağlığı açısından faydalı olabilir. Banyo yapma konusunda hassas olmalı, haftada en az iki kere saçlar yıkanmalıdır.

Sivilce sıkma veya koparma gibi eylemler kesinlikle yapılmamalıdır. Sivilce patlatma bu durumun yeniden oluşmasını engelleyemeyeceği gibi akne tedavisi sürecinin aksine iyileşme süresinin uzamasına, enfeksiyon oluşumuna veya kalıcı bir ize neden olabilir. Yüz maskesi yapmak, nemlendirici kullanmak, cildi güneşten korumak sivilcelerin oluşumunu engelleyebilecek diğer yöntemlerdendir.

Instagram’dan Takip Edin!

drmeleknagehansanic

Doktor Takvimi

Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç

Google Business

drmeleknagehansanic

Akne (Sivilce) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akne tedavisi için öncelikle kişinin muayene edilerek sivilcelerin sebebinin belirlenmesi gerekir. Hastanın tıbbi öyküsü ve muayene ile birlikte kişiye özel bir tedavi programı hazırlanır. Bu rahatsızlığın tedavisi mutlaka uzman dermatologlar tarafından yapılmalıdır.

Peki, özellikle ergenlik döneminin en önemli sıkıntılarından biri olan akne nasıl geçer? Öncelikle cildin sebum dengesinin sağlanabilmesi için cilt temizliğinin yapılması gerekir. Ayrıca bu rahatsızlığın tedavisinde sivilce ilacı ve sivilce kremi kullanılabilir. Bu ilaçların bir kısmı yağ bezlerinin aktivitesini baskılayarak sivilcelerin oluşumunu engellemek için verilir. Antibiyotik kremi ve ilaçlar da bu tedavi için kullanılabilir.

Bazı sivilce tipleri vücutta iz bırakabilen çeşittedir. Bunlar tespit edildiğinde öncelikle içleri boşaltılarak ve tedavi ilaçla desteklenir. Bununla birlikte cilt altı peeling uygulaması da bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Bazı kozmetik ürünler ve losyonlar sivilcelerin tedavisi için kullanılmaktadır. Bunun yanında güzellik salonlarında da bu tedavi yapılmaktadır. Ancak dermotoloji uzmanı kontrolünde olmayan herhangi bir yöntem hastalığın ilerlemesine ya da ciltte iz kalmasına sebep olabilir. Bu sebeple tedavi uzman bir hekime yaptırılmalıdır.

Akne Tedavisi ( Sivilce Tedavisi )
Akne Tedavisi ( Sivilce Tedavisi )

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce izleri bazen kendiliğinden geçerken bazen de kalıcı olabilir. Evde uygulanan sivilce maskesi hem sivilcelerin tedavisinde hem de izlerin yok edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Sivilce bandı da havayla teması engelleyerek, iltihabı yok etmekle birlikte yara izi kalmasını engelleyen bir başka yöntemdir.

Sivilce lekeleri yok edilmek için kimyasal peeling ya da lazer peeling yöntemi kullanılabilir. Dermabrazyon tedavisi son dönem kullanılan yaygın bir tedavidir.

Sivilce Tedavisinin Etkileri Ne Zaman Görülmeye Başlar?

Sivilce tedavisi  etkileri kişiye göre değişiklik gösterir. Aknenin türü, cilt yapısı ve sivilce oluşumuna sebep olan etkenlere bağlı olarak tedavinin süresi farklılık gösterir. Akne tedavisi kremi veya ilacın etkisi 1 hafta içerisinde kendini gösterirken tedavi 4-5 ay gibi bir süre devam edebilir. Sivilce, gelişen teknoloji ile beraber kısa sürede tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Siz de doğru tanı ve tedavi için hemen Dermatoloji Ankara özelinde Uzm. Dr. Melek Nagehan Saniç ile iletişime geçebilir veya online randevu alabilirsiniz.

Hemen Randevu Al

Uzm. Dr. Melek Nagihan Saniç ile cilt hastalıklarınızı tedavi etmek, saç dökülmenizi durdurmak, estetik uygulamalar ve lazer tedavi yöntemleri ile yüksek kalitede hizmet almak ve sağlığınıza tekrar kavuşmak ister misiniz? Daha fazla beklemeden iletişime geçin!

Organik İletişim Formu