Siğil Neden Çıkar?

Siğil neden çıkar sorusu, bu sorunla baş etmekte olan pek çok insanın merak ettiklerindendir. Siğiller toplumda oldukça yaygın şekilde görülür ve oldukça fazla siğil türü bulunmaktadır. Pek çok insan hayatının bir döneminde siğillerle karşılaşmaktadır.

Siğil neden çıkar? Siğiller Herpes viridae adlı bir virüsün kişiyi enfekte etmesinden kaynaklı olarak çıkar. Bu virüs yüzden fazla sayıda türe sahiptir. Bunlardan pek çoğu insan vücuduna yerleşebilme özelliğine sahiptir. Virüsün kişiye bulaşması, farklı görünüm ve özelliklerdeki siğil lezyonlarına yol açar. Siğiller her yaş ve cinsiyetten insanda görülebilmektedir.

Siğil Neden Çıkar, Nasıl Oluşur?

Siğil nedir? Siğillerin oluşumunda Herpes virüsünün çeşitli türleri etkili olmaktadır. Vücudun hemen her bölgesinde siğil ortaya çıkması mümkündür. Toplumda yaygın olması ve oldukça kolay şekilde bulaşması nedeniyle, pek çok kişi hayatında en az bir kez siğillerle karşılaşır.

Topuk siğilleri ağrıya neden olur. Genital bölgede yaygın görülen bazı siğiller ise kadın kanserlerine yakalanma riskini artırır. Bunun dışında özellikle yüz, boyun ve elde siğil oluşumu yalnızca estetik açıdan rahatsızlık verir.

Siğillerin bulaşma biçimleri, yerleştikleri bölgeye ve virüsün alt türüne göre değişiklik gösterir.

  • Havuz, sauna vb. kalabalık alanlarda çıplak ayakla dolaşmak,
  • Siğili bulunan birinin kişisel eşyalarını kullanma,
  • Virüs taşıyıcısı biriyle cinsel ilişkide bulunmak bulaşma nedenlerindendir.
  • Bazı siğil türlerinin bulaşması için yalnızca temas dahi yeterli olabilir.
sigil-neden-cikar

Siğil Tipleri

Siğil oluşumuna neden olan oldukça fazla sayıda Herpes türü mevcuttur. Ortaya çıkan siğilin yapısı, yayılım gösterdiği bölge ve diğer özelliklerini belirleyen hangi Herpes tipiyle enfekte olunduğudur. Toplumda sıklıkla karşılaşılan siğil türlerinden bazıları şu şekildedir;

Toplumda en yaygın görülen siğil tipi, Verruca Vulgaris adlı Herpes türünün neden olduğu siğillerdir. Özellikle çocukluk çağında sıklıkla karşılaşılmakta olan basit siğiller ileri yaşlarda nadiren görülür. Zira kişi bu virüs tipine karşı bağışıklık geliştirir.

Özellikle ayakta açık yara varlığında kolayca enfekte olunabilen bir siğildir. Bulunduğu bölgede ağrıya neden olabilir. Kilolu kişilerde içe doğru gelişme eğilimi gösterebilir. Ağrılı olması ve yürümeyi etkileyebilmesi nedeniyle hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekir.

Yüzde, eklem bölgelerinde ve kollarda sıklıkla görülür. Fiziksel görünüme olan olumsuz etkisi dışında bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Daha çok gençlik ve çocukluk çağında görülür. Pembe, kahverengi ya da ten rengi olabilirler.

Yüz, boyun ve göz kapaklarında sıklıkla görülen bir siğil türüdür. Lezyonlar uzun ve ipliksi bir görünüme sahiptir. Yetişkinlerde ve özelliklerde erkeklerde daha sık görülmektedir. Görsel açıdan verdiği rahatsızlık nedeniyle tedavi seçenekleri açısından değerlendirmelidir.

Özellikle anüs çevresinde ve genital bölgede, ayrıca ağız içinde görülebilirler. Bu siğillerden bazıları kadın üreme organlarında kanser oluşmasına yol açabilir. Cinsel ilişkiyle bulaşabilmesi nedeniyle her iki cinsiyette de tedavi edilmelidir.

 Parmakta siğil neden çıkar” yahut “elde siğil neden çıkar” şeklindeki soruların yanıtı, “bölgenin virüsle enfekte olması nedeniyle siğil çıkar” şeklinde verilebilir. Bu siğillerin genellikle estetik sorunlar dışında bir zararı yoktur. Genital siğiller ise onkolojik hastalıklara yol açabilir ve cinsel organların iç kısmına yerleşebilir. Bu durumda gözle görülmez. Bu nedenle kadınların düzenli olarak yaptırması gereken smear testinde bu virüs de araştırılmaktadır.

Siğil Tedavisi

Siğil yaygın bir sorundur ve bu nedenle hekimler sıklıkla “siğil nedir nasıl geçer” sorularıyla karşılaşmaktadır. Siğil tedavisi için uygulanan bazı tedavi yöntemleri şu şekildedir;

Kriyoterapi: Soğuk azotla siğilin yakılması ve birkaç gün içinde düşmesinin sağlanması işlemidir.

Cerrahi uygulamalar: Siğilin yayılım gösterdiği durumlarda daha sık uygulanır. Genellikle lokal anestezi altında ve kısa süren birkaç seans halinde siğiller bölgeden alınır.

İlaç ve krem uygulamaları: Virüsle enfekte bölgeye uygulanacak asit çözeltileri ve ileri vakalarda ağızdan alınacak ilaçlarla siğil tedavisi mümkündür.

sigil-neden-cikar

Siğil Nasıl Yok Edilir?

Siğillerin yok edilmesi için bir hekim tarafından uygulanacak tedavi yöntemleri söz konusudur. Bunun yanı sıra siğiller bağışıklık durumuna bağlı olarak kendi kendine iyileşebilir. Bunların dışında evde siğil tedavisi olarak tanıtılan herhangi bir işlemin evde yapılması uygun değildir.

Siğillerin hiyjenik olmayan koşullar altında kesilmesi, koparılması yahut hekim onayı alınmadan uygulanan krem ve ilaç tedavileri olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu tedavi yöntemleri sonucu siğilin yayılımı tetiklenebilir, yanlış ilaç ve kremler nedeniyle kişi istenmeyen etkiler görebilir.

Uzman Dermatolog Doktor Melek Nagehan Saniç, kliniğinde uyguladığı çeşitli siğil tedavileri ve diğer dermatolojik uygulamalarla Ankara’da hizmet vermektedir. Dermatolog kontrolünde, hızlı ve güvenli şekilde tedavi olmak için bize başvurabilir, detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.