Kurdeşen neden olur? Kurdeşen ya da diğer adıyla ürtiker, toplumda sık görülen bir cilt hastalığıdır. Ortası soluk kırmızı döküntülerle, ciltte kaşıntı ve şişlikle karakterizedir. Bazen belirli bir alanda, bazen tüm vücutta kurdeşen görülebilir.
Kurdeşen neden olur? Kurdeşen oluşumunu tetikleyen pek çok neden söz konusudur. Alerjik reaksiyon olarak kurdeşen görülmesi yaygındır. Bunun yanı sıra iltihaplanmalar ve sıcak gibi dış etkenler nedeniyle de kurdeşen görülebilir. Mevcut kurdeşen, bu nedenlere bağlı şekilde alevlenebilir.
Kurdeşen Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
Kurdeşen cilt üzerinde genellikle hızlı şekilde beliren kırmızı döküntülerle, kaşıntı ve şişlikle ortaya çıkar. Vücudun belli bir kısmında ya da tüm vücutta görülebilmektedir. Döküntü boyutları değişkendir. Bazen ağızda ve dudaklarda şişliklere neden olur.
Kurdeşen nedir? Doku mast hücrelerinden ve dolaşımdaki bazı maddelerden salınan kimyasal aracıların neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Histamin, sitokin gibi maddeleri içeren kimyasal aracılar kabartı ve kızarıklık olarak belirti verir. Bu şekilde açıklanabilmekle beraber bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinmektedir. Dolayısıyla “kurdeşen neden olur nasıl geçer”, gibi sorulara net bir yanıt verilememektedir.
Kurdeşen Tipleri
Kurdeşen sebepleri için belli bir tanım bulunmamaktadır, hastalık çeşitli dış uyaranlara karşı ortaya çıkabilir. Akut ya da kronik olabilir. Kurdeşen nedenleri arasında genetik mutasyonlar ve bağışıklık hastalıkları öne çıkmaktadır. Kurdeşene neden olabilen dış uyaranlar şu şekildedir;
- Cilt hasarı, kaşınma ve dar kıyafetler,
- Soğuk veya sıcağa maruz kalma,
- Psikolojik sorunlar,
- Alerjen maddelere maruz kalma,
- Güneş,
- Ağır taşıma, cilde uzun süre uygulanan basınç vb.
Kurdeşen hastalığı stresten olur mu? sorusuna da “evet” şeklinde yanıt verilebilir. Stres kurdeşeni artırabilir ya da ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kronik ürtiker, bazı hastalıklar neticesinde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte kesin nedeni bilinmemektedir.
Kurdeşen hangi hastalığın belirtisidir? sorusuna yanıt olarak verilebilecek kronik ürtiker nedenleri şu şekildedir;
- Bağırsak parazit ve bakterileri,
- Tiroid hastalığı,
- Çölyak,
- Vitiligo,
- Lupus vb. otoimmün rahatsızlıklar kronik kurdeşen hastalığı için risk faktörlerindendir.
Akut ürtiker hastalığı neden olur? Bununla ilgili de net bir yanıt mevcut değildir. Ancak şu durumların ürtikeri tetiklediği bilinmektedir;
- Arı sokması,
- Bazı aşılar,
- Bazı ilaçlar,
- Gıda ve ilaç alerjilerine sahip olma durumu,
- Akut viral ve bakteriyel enfeksiyonlar bazı durumlarda kurdeşene neden olur.
Kurdeşen Belirtileri
Kurdeşen veya ürtiker belirtileri, genel olarak benzerdir. Şu semptomlarla karşılaşıldığında kişinin bu şüpheyle hekime başvurması gerekir;
- Ciltte birkaç milimetreyle santimetre aralığındaki kırmızı ve beyaz döküntülerin görülmesi,
- Görülen lezyonların hızlı şekilde değişim göstermesi, boyutların farklılaşması,
- Lezyonların çok kısa süre içinde ortaya çıkması,
- Göz kapakları, dudaklar, el ve ayaklar ile genital bölgede kabartıların belirmesi.
Kurdeşen belirtileri, hangi tip olduğuna ve nedenlerine göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda bir uyarandan beş dakika sonra belirtiler ortaya çıkabilirken, özellikle kronik ürtiker yirmi dört saat içinde yayılım göstermektedir.
Kurdeşen tanısı konulurken, nedeni tam olarak bilinmeyen bir sorun olduğundan;
- Tüketilen yiyecek ve içecekler,
- Alınan ilaçlar,
- Günlük yaşam aktivitelerindeki son değişiklikler vb. sorgulanır.
Bu doğrultuda nedene yönelik semptomatik tedavi uygulanması mümkün olabilir.
Kurdeşen Tedavisi
Tedavi yöntemleri için kesin tanı alınmalı ve bu doğrultuda muhakkak bir dermatolog hekime başvurulmalıdır. Zira hastalık diğer pek çok cilt hastalığına benzer şekilde ortaya çıkabilir. Kesin tanı konulması, hastalığın başka sorun ve hastalıklarla karıştırılmadan doğru şekilde tedavi edilmesi açısından bu adım önemlidir.
Kurdeşen tedavi aşamasında genellikle antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra kurdeşenin nedenini ortadan kaldırmaya yönelik ilaç tedavileri de uygulanabilir. Bu bağlamda;
- Antidepresanlar,
- Antienflamatuvar ilaçlar,
- Bağışıklık sistemi baskılayıcılar da özellikle ileri derecede ve kronik ürtiker tedavisi için kullanılabilmektedir.
Kurdeşen hastalığı bulaşıcı mı? Hayır, hastalık kişiden kişiye geçmez. Her birey farklı nedenlerle kurdeşen olabilir, bu nedenlerin araştırılması için hekim muayene ve tedavisi oldukça önemlidir.
Uzman Doktor Melek Nagehan Saniç kliniğine başvurarak kurdeşen ve diğer pek çok cilt hastalığının tanı ve tedavisinin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Dermatolog Melek Nagehan Saniç, deneyimli ve alanında uzman bir isim olarak cilt hastalıkları ve çeşitli cilt bakım ve gençleştirme vb. uygulamalarını yapabilmektedir. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.